Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt tungt för Holmen Paper

Hallsta pappersbruks ägare Holmen Paper fortsätter att blöda. Rörelseresultatet för tredje kvartalet var minus 48 miljoner kronor

Den starka svenska kronan, minskad efterfrågan på papper och kostnader för omställningarna vid bruken i Hallstavik och Braviken.

Det är de främsta orsakerna till att Holmen Paper har det tufft. Hittills i år är resultatet minus 379 miljoner kronor, men förlusterna har minskat för varje kvartal.

– Vi är på rätt väg men svårigheterna i branschen består, säger bolagets informationschef Jonas Lindell.

I september stängde skogskoncernen en pappersmaskin i Braviken och i veckan slogs PM3 på Hallsta pappersbruk av. Trots det råder överkapacitet på magasinspapper.

Senaste neddragningen i Hallstavik innebär att 230 tjänster ska bort. Uppsägningarna träder i kraft från november och framåt.

– Just nu är vår kostym för stor. Det dröjer till nästa år innan vi börjar se effekterna av de kapacitetsminskningar vi gör, säger Jonas Lindell.

För närvarande pågår utbildningar och omorganisationer i samband med att bruket går ner från tre till två maskiner. De insatserna påverkar produktionen och resultatet negativt.

Holmen Paper är koncernens sorgebarn. Moderbolaget går betydligt bättre och redovisar ett positivt rörelseresultat på 326 miljoner kronor för tredje kvartalet.