Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt lyfta Miljöpartiet ut ur debattskuggan

Det går bra för Miljöpartiet just nu. Den stora framgången i EU-valet var inte tillfällig, och ett resultat av att partiets toppkandidat Isabella Lövin gjorde en så bra valrörelse.

Annons

Det finns flera anledningar till Miljöpartiets framgångar de senaste åren. En är att partiets förslag blivit mer realistiska; som att partiet frångått sitt fanatiska EU-motstånd och nu i stället säger ja till det svenska EU-medlemskapet. En annan anledning är att partiets två senaste språkrörspar, Peter Eriksson-Maria Wetterstrand och Gustav Fridolin-Åsa Romson, framstått som kunniga och vettiga. Samarbetet med Socialdemokraterna har också gett partiet kraftigt ökad legitimitet.

Till detta kommer att Miljöpartiet befunnit sig lite i debattskugga, eftersom debatten främst skett mellan Socialdemokraterna och allianspartierna. Det har bidragit till att partiets förslag inte granskats tillräckligt.

Miljöpartiet måste lyftas ut ur debattskuggan, så att partiets förslag börjar att granskas. Till exempel vet antagligen inte många väljare att partiet har förändrat sin politik kraftigt den senaste tiden. På vissa områden man gjort rejäla vänstersvängar, till exempel i synen på friskolor och valfrihet i vården. På andra områden har man återgått till sin orealistiska politik, som 35 timmars arbetsvecka och att sträva efter en ekonomi som inte bygger på tillväxt.

Det var därför mycket bra att alliansens partiledare gjorde hårda angrepp på Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin, när riksdagen i går hade partiledardebatt, den sista innan valet. Fredrik Reinfeldt (M) pekade på Miljöpartiets dubbla budskap, där man å ena sidan säger att det krävs stora förändringar i samhället, å andra sidan säger att detta knappast kommer att påverka vanliga människor. Annie Lööf (C) pekade på de problem Sverige hade i mitten av 1990-talet, då vi hade den nolltillväxt i ekonomin som Miljöpartiet vill ha. Jan Björklund (FP) undrade varför Miljöpartiet ville spara tolv miljarder på försvaret, trots utvecklingen i Ukraina.

Gustav Fridolin var förberedd på angreppen, och försvarade sig skickligt. Det var ändå tydligt att det finns stora tankeluckor i Miljöpartiets politik. Dessa bör allianspartierna fortsätta att peka på.

Även i övrigt var partiledardebatten spänstig och intressant även om det inte kom fram några nyheter, utom att Fredrik Reinfeldt vägrar att kalla sig feminist. Mindre överraskande var att Mikael Damberg (S) svartmålade läget i Sverige så mycket han kunde, att Jonas Sjöstedt (V) hyllade den pågående transportstrejken och att Jimmie Åkesson ville att Sverige skulle ta emot färre flyktingar. Mycket talar för att de frågor som partiledarna i går tog upp i debatten är de som kommer att dominera valrörelsen.

I alla fall till en början. För som tidigare valrörelser visar, så kan det plötsligt dyka upp frågor som ingen hade planerat för.