Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt kritik mot kranvattnet

Det kommunala dricksvattnet smakar och luktar fortfarande illa. Flera av fullmäktiges politiker tog upp klagomålen vid måndagskvällens möte.

Vatten- och avloppsfrågor var en av tre punkter på programmet.

– Kommunen skulle aldrig släppa ut otjänligt vatten till abonnenterna, poängterade Hanna Leife, miljöinspektör från kommunen, och tillade att Norrvattenledningen ska ge kunderna ett bra Mälarvatten om två år.

I övrigt tog hon bland annat upp de inventeringar av enskilda avlopp som genomförts i kommunen. 70 procent av de 1 200 avlopp som kontrollerats uppfyllde inte de krav som ställs på fungerande avloppsanläggningar. Det är en av anledningarna till att utbyggnaden av det kommunala va-nätet prioriterats.

Leif Söderbäck från kommunens fastighetsavdelning berättade om arbetet med att spara energi i kommunala lokaler. På två år har förbrukningen gått ner med åtta procent. Att släcka lampor, sänka temperaturen och till exempel stänga av skolornas fläktar under lov ger resultat. Användningen av olja har också minskat.

Kommunens förre renhållningschef, Jörgen Örnestav, berörde i sin tur olika utmaningar när det gäller avfallsfrågor. Gemensamma hämtställen där hushållen kan lämna sina hushållssopor kan ge en lägre taxa på sikt. Samtidigt kan insamling av matavfall innebära högre kostnader för hushållen.

Temafullmäktige

Ett temafullmäktige kan ses som ett seminarium kring olika frågor. Inga beslut ska tas under mötet.

Gårdagens temafullmäktige hade rubriken ”Vad gör vi i Norrtälje kommun inom avfall, energi, vatten och avlopp”.

Under 2012 hölls två temafullmäktige. Det första handlade om medborgarinflytande.

Det andra tog upp hur kommunen ska förbättra servicen genom en bättre hemsida och ett utvecklat kontaktcenter.