Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt hotellkris i Burma

Myndigheterna i Burma stoppar byggandet av flera hotell i
ruinområdet Pagan. De ofta okontrollerade satsningarna på turism
äventyrar nämligen landets möjlighet att tilldelas
världsarvsstatus.

Turismen växer lavinartat i Burma - och med det byggandet av nya hotell. Men nyhetssajten Democratic Voice of Burma rapporterar nu att myndigheterna inte längre godkänner hotellbyggen i ruinområdet Pagan - eftersom man hoppas att det ska uppnå världsarvsstatus.

-Vi kommer inte att tillåta nya hotellbyggen där, säger Soe Thein, representant från regeringen till Bangkok Post.

Fem hotellområden

Den burmesiska regeringen ansökte om världsarvsstatus hos Unesco redan 1996. Men då fick man nej, eftersom området inte var ordentligt definierat och på grund av att både lagstiftning och planer för skötseln saknades, enligt The Telegraph.

Sammanlagt finns det i dagsläget fyra olika områden med 75 hotell runt Pagan, med planer på ett femte. 17 hotell byggs för närvarande, men inget av dem ligger i det skyddade området. Enligt regeringen var det den förra militärregimen som godkände fula och eventuellt skadliga hotell här.

-Vi måste bevara Pagans karaktär av uråldrig stad, men vi kan inte dra in de tillstånd som den förra regeringen gav, säger Soe Thein.

Förstör Burma

De stora turistbelastningarna i Burma har gjort att hotellen inte räcker till. Kritiker menar också att flera turismsatsningar skadar landet. Guideboksförfattaren Gill Charlton är en av dem som menar att hotellbyggena förstör Burmas utseende.

-Vad som oroar ännu mer i dag, både för inverkan på miljön och på de traditionella fiske- och bondesamhällena, är de enorma nya hotell och turistområden man bygger vid stränderna intill Inlesjön, säger hon till The Telegraph.

Förra året rapporterade också Financial Times om att priserna för att bo på hotell skjutit i höjden i Burma, från 85 till 280 dollar för ett rum på ett fyrstjärnigt hotell.

Fakta/Pagan

Pagan är ett ruinområde i Burma, vid floden Irrawaddy. Detgrundades cirka år 849 ochbestår av cirka 2 500 buddhistiskabyggnader. Templet Ananda och Shwezigonpagoden från 1000-taletsandra hälft hör till områdets mest kända sevärdheter.

Ruinområdet är över 4 000 hektar stort.