Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt att isolera Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna gjorde ett bra EU-val, och fick två mandat i EU-parlamentet. Partiet har också under en flera år haft ett opinionsstöd på runt tio procent, och i vissa opinionsmätningar varit Sveriges tredje största parti.

Sverigedemokraternas framgångar har skrämt många. Enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet är hela 78 procent av svenskarna mycket eller ganska oroade för ökad rasism och främlingsfientlighet.

Det är en mycket hög siffra. Och den beror säkerligen inte bara på Sverigedemokraternas framgångar. Öppet rasistiska partier och organisationer har också börjat bli mer aktiva den senaste tiden, framför allt Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

Å andra sidan visar SOM-institutets siffror att svenskarnas inställning till flyktingar blivit alltmer tolerant. Motståndet mot flyktingmottagningen har minskat sedan början av 1990-talet, och inget trendbrott finns i årets mätningar.

Den här mer positiva attityden är troligen en viktig anledning till att de främlingsfientliga och rasistiska partierna förändrat sitt budskap de senaste åren. De har insett att det öppet rasistiska och främlingsfientliga budskapet inte kan få fäste bland svenskarna. Sverigedemokraterna har till exempel pratat om ”nolltolerans” mot rasism och uteslutit mängder förtroendevalda som agerat på ett sätt som inte är förenligt med denna nolltolerans. Svenskarnas parti har bytt från sitt gamla nazistiska namn Nationalsocialistisk front, säkerligen av taktiska skäl.

De här förändringarna är en följd av att motståndet mot rasism och främlingsfientlighet är så stort och så grundmurat i Sverige. Det är mycket positivt.

Å andra sidan innebär förändringen av budskapet hos de främlingsfientliga och rasistiska partierna att fler lockas av dessa partier. Inte minst har Sverigedemokraternas förändrade framtoning gjort att partiet lyckats locka många fler väljare och sympatisörer.

Det är mycket oroväckande. Dels är partiets budskap fortfarande främlingsfientligt, och bygger på fördomar, rädsla, hat och att ställa grupper av människor mot varandra. Dels är det svårt att tro att de personer som leder Sverigedemokraterna helt har övergett de idéer som de en gång hade – istället har de av taktiska skäl valt att förändra sitt budskap och sitt språkbruk. Målet med politiken är dock fortfarande detsamma: att minska invandringen och antalet icke-svenskfödda som bor i Sverige.

Därför måste övriga partier fortsätta att isolera Sverigedemokraterna, och motarbeta partiets försök att bli mer accepterat, och därmed kunna påverka Sveriges politik till att bli mer främlingsfientlig. Som SOM-institutets siffror visar finns det också ett mycket stort stöd bland svenska väljare för en fortsatt isolering av Sverigedemokraterna.