Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande inga besked i sjukhusfrågan

Peter Gerdman om framtiden för Norrtälje sjukhus.

Annons

Gång efter gång (NT 3 juni, 17 juni, 10 juli) begär invånarna i Norrtälje besked i sjukhusfrågan. Fortlöpande avvecklas olika vårdområden vid sjukhuset. Till slut framträder Folkpartiets (NT 5 augusti) företrädare och uppger att man ”tror på sjukhuset”. Dessförinnan (NT 27 juni) redovisade ledningen vid Tiohundra nära nog obegripliga förklaringar till nedrustningen. Då ställer vi oss medborgare frågan varför Folkpartiet medverkar till den nedrustning av sjukhuset, som nu pågår.

Vi känner också till att inga investeringar planeras vid sjukhuset förutom ett nytt bårhus! Däremot görs stora satsningar vid andra sjukhus i länet.

I NT den 12 maj framträdde informatör Lena Levin vid Tiohundra i en intervju och uppgav bland annat att man i ”landstinget räknar med att Norrtälje har extrakapacitet, något som kan komma till godo när man planerar för den framtida vården”.

Vad är det som ligger bakom allt detta? Vart tog den extrakapaciteten vägen nu när man måste avveckla trots att behoven ökar?

Stora befolkningsökningar planeras i kommunen. Därutöver får vi gradvis en åldrande befolkning. Båda dessa faktorer betyder ökande efterfrågan på sjukvård.

Trots det avvecklar man således sjukvårdsresurser bit för bit. Svårt sjuka människor tvingas till långa resor till Stockholm. Vad är det som gör att sjukvårds- och omsorgsnämnden med Erik Langby (M) i spetsen och Filippa Reinfeldt (M) centralt gör dessa prioriteringar nu, när man tidigare ansett att dessa vårdresurser skall finnas vid sjukhuset, trots ett lägre efterfrågetryck?

Har landstinget förlorat sin förmåga att prioritera resurser där behoven finns? Och nu talar vi om ett landsting med stora resurser – det största i landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel