Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvinner Noa är det ett hårt slag mot kulturen i Norrtälje

Flera av kommunens ledande politiker och företrädare för Campus Roslagen AB undrar i en debattartikel den 12 januari varför kommunen ska subventionera Norrtälje ateljéförening (Noa). De lyckas dock pricka in flera felaktigheter.

De skriver bland annat ”Om Noa inte orkar med att betala en skälig hyra” vilket ger sken av att Norrtälje ateljeförening skulle fått möjligheten att stanna kvar i lokalen om vi hade varit villiga att betala en högre hyra. ”Verkligheten” är sådan att Noa aldrig tillfrågades om detta då Campus Roslagen AB bestämde sig för att lösa frågan om Resurspoolens behov av större lokaler genom att säga upp Noa.

Det är helt i sin ordning att kommunpolitikerna vill stödja kulturen ekonomiskt genom de insatser som man beskriver i artikeln, men att tillintetgöra en av de sista platserna i Norrtälje för kulturarbetare att mötas och producera konst och kultur tillsammans är inte bara dålig kulturpolitik som går stick i stäv med deras egna föresatser, det är även oekonomiskt. Vill Norrtälje kommun verkligen bygga om den unika lokalen till lager och kontor för cirka 10-13 miljoner kronor (om nu notan stannar där) och en årlig hyra om 1 707 000 kronor plus tillägg beroende på vad de faktiska byggkostnaderna landar? Och detta trots att lokalen inte är ändamålsenlig och en nödlösning för Resurspoolen.

Norrtälje ateljéförening har växt så det knakar på sistone och möjligheterna att utvecklas ännu mer är enorma. Men framför allt är det en helt nödvändig plats för kommunens kulturarbetare att tillverka, producera, och skapa: allt från teatrar och cirkusartister att bygga sina kulisser och ha repetitioner och föreställningar till konstnärer (inhemska som gästkonstnärer) som behöver mycket utrymme för att förverkliga sina idéer.

Var tror kommunpolitikerna att folk har byggt sina verk till Konst i ån? På Noa! Försvinner Noa är det ett hårt slag mot kulturen i Norrtälje kommun, för det handlar om så mycket mer än 14 ateljéplatser.

Vi är säkra på, om viljan finns, att det går att hitta en bra lösning för Noa och kommunen. Vi har egentligen gemensamma intressen.

Ersättningslokalen kommunpolitikerna refererar till skulle innebära en tillbakagång för Noa till simpel ateljéförening, då stora delar av verksamheten som den ser ut nu inte kan följa med.

Vi på Noa är glada att samverkansstyret nu är öppet för dialog då vi försökt få till en under snart ett års tid, och hoppas vi kommer få till en bra och öppen debatt på Kulturuppropet på Noa tisdag 16 januari, och vill påminna om att debatten först och främst handlar om kulturklimatet i Norrtälje kommun och inte enbart frågan om Noas vara eller icke vara på Vilhelm Mobergs gata 14.

Per Folke, ordförande Norrtälje Ateljéförening

Markus Ekeblad, medlem Norrtälje Ateljéförening

Carina Widlund, medlem Norrtälje Ateljéförening

Ina Eriksson, medlem Norrtälje Ateljéförening

Bodil Löthman, medlem Norrtälje Ateljéförening

Helen Edling, medlem Norrtälje Ateljéförening

Katarina Rosén, medlem Norrtälje Ateljéförening

Läs mer: Ska kommunen subventionera Noa?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel