Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Försvaret stoppar Väddös utveckling”

Försvarsmaktens skyddsområde runt Väddö skjutfält stryper utvecklingen på ön. Det hävdar föreningen Framtid Älmsta som vänder sig till landshövdingen för att få hjälp.

Ett i praktiken nedlagt skjutfält ställs här emot det civila samhällets intressen, skriver Framtid Älmsta i ett brev till landshövding Chris Heister och länsstyrelsen. Problemet är allvarligt, enligt Rune Karlsson, styrelseledamot i föreningen och en av brevförfattarna.

– Försvarsmakten har rätt att stoppa all bebyggelse i området. Gränsen för området går tätt intill Älmsta och orten har ingen möjlighet att expandera på ösidan, säger han.

Försvarsmaktens skyddsområde runt skjutfältet kallas formellt samrådsområde. Enligt Framtid Älmsta har området vidgats på senare år.

– Vi har genomfört en översyn och då kan gränserna runt Väddö skjutfält ha flyttats något, säger Jakob Gille, arkitekt och processledare för fysisk planering på Försvarsmakten.

Med samrådsområde avses att kommunen måste samråda med Försvarsmakten i varje enskilt byggärende på området. Det är framför allt nya bostäder inom området som riskerar att stoppas.

– Vi omfattas av bestämmelser när det gäller buller och säkerhet precis som vilken annan verksamhet eller fabrik som helst. Ny bebyggelse kan minska våra möjligheter att nyttja skjutfältet i framtiden, säger Jakob Gille.

Rune Karlsson säger att bullret utgör mindre besvär för majoriteten av de närboende. Det stora problemet är i stället försvarets vetorätt. Enligt honom vågar ingen investera i nya projekt inom samrådsområdet:

– Vem vill slänga ut tiotusentals kronor på bygglovsavgifter och arkitektkostnader utan att veta om arbetet går att genomföra?

Framtid Älmsta tog upp frågan med kommunledningen i Norrtälje redan i höstas. Då lovade kommunalrådet Kjell Jansson (M) att han skulle vidarebefordra föreningens önskemål till landshövdingen.

– Jag har fått beskedet att det lämnats över till en ansvarig på länsstyrelsen. Sedan har jag inte hört mer, men jag ska träffa landshövdingen på nytt i slutet av januari, säger Jansson.

Kommunen ser också gärna att restriktionerna för samrådsområdet lättas upp.

– Men möjligheterna att påverka är små och försvaret lär inte släppa sina intressen i första taget, säger Kjell Jansson.

Det bekräftas av Jakob Gille. Samtidigt vill han understryka att vetorätten inte innebär ett automatiskt nej till varje ny förfrågan:

– Befintliga bostäder får underhållas och vi gör en individuell prövning i varje nytt ärende, säger Gille.

Mer buller på Väddö skjutfält

Ett samrådsområde omger Väddö skjutfält. Inom området har Försvarsmakten rätt att tycka till om och eventuellt stoppa nya byggplaner.

Föreningen Framtid Älmsta reagerar mot att området vuxit samtidigt som verksamheten på skjutfältet minskat. Men neddragningen är tillfällig. Enligt Försvarsmakten kommer det att bullra mer framöver i samband med att rikets nya försvarsorganisation, insatsförsvaret, genomförs.