Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första spadtaget - av sista etappen

– I 66 år har det diskuterats kring västra vägen, säger Kjell Jansson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det var en munter Kjell Jansson som tillsammans med Helena Sundberg, chef för region Stockholm på Trafikverket och Peter Sundgren, avdelningschef på entreprenadföretaget NCC igår invigde bygget av den andra etappen av Västra vägen och tog det första symboliska spadtaget.

– Det här kommer att bli kanon för Norrtälje i framtiden och en tillgång för staden som kan växa och utvecklas i de norra delarna. Det kommer även underlätta för de som i dag pendlar norrifrån som får en snabbare resa in till Norrtälje, säger Kjell Jansson.

Om två år ska det vara klart

Om två år ska den nya vägen förbi Norrtälje stå klar. Den nya förbindelsen är tänkt att avlasta centrala Norrtälje, förbättra framkomligheten och minska köerna och förbättra miljön i centrala staden.

Även om arbetet nu är inlett dröjer det till efter sommaren innan det stora arbetet kommer igång.

– Nu väntar vi bland annat på att de arkeologiska undersökningarna ska slutföras, vi genomför besiktningar av byggnader i närområdet av vägen och arbetar för fullt med projekteringen, säger projektledare Christina Eklööf vid Trafikverket.

Etapp ett klar

Sedan över ett år tillbaka är etapp ett klar, som sträcker sig från Kustvägen via cirkulationsplatsen Ankaret vid södra infarten till Norrtälje och en bit in på Nordronaområdet. Etapp två ska ta trafikanterna vidare mot den nya anslutningen till väg 76.

Under bygget kan kommuninvånarna räkna med en del störningar.

– Bergsprängningarna som kommer ske bland annat vid Lommarberget kommer innebära en del buller och vibrationer. Och vi räknar även med viss trafikpåverkan på berörda kommunala gator. Vi utför ett underhållsarbete vid bron över Roslagsbanan vid Norrtäljes norra infart och där kommer ett av körfälten stängas av under senhösten, säger Christina Eklööf.

Två körfält öppna

Annars är det Trafikverkets intention att kunna hålla två körfält öppna på de sträckor som påverkas. Och planen att vägen ska kunna börja trafikeras i juni 2014 står fast.

– Det finns ingenting som tyder på något annat, säger Helena Sundberg, vid Trafikverket.