Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Första prioritering är att rädda liv"

– I en akutsituation är vår första prioritering att försöka rädda liv. Därefter ska vi fastställa om det rör sig om brott, säger Jan-Erik Thölin på Norrtäljepolisen.

Grannar till HVB-hemmet kritiserar polisen för att de inte väckte omkringboende vid branden. Jan-Erik Thölin är förundersökningsledare för polisens brandutredning.

Han berättar att den första polispatrullen kom till platsen strax innan brandbefälet Fredrik Lager, och deltog i arbetet att försöka rädda en man ur huset. Två patruller till anlände omkring kvart i ett, en timme efter att branden startat. Senare kom ytterligare två polispatruller.

– Det låter rimligt att man ska väcka grannar, men som räddningstjänsten har förklarat så förelåg ingen risk att branden skulle sprida sig till grannhusen, säger Jan-Erik Thölin, som har förståelse för att grannarna upplevde händelsen som otäck.

Han kan inte svara på hur poliserna på plats uppträdde mot grannar som ställde frågor.

– Men det var en oerhört stressig situation och även poliser är människor, även om vi förstås ska vara så professionella vi kan.

Polisen ska utvärdera sin insats vid branden i HVB-hemmet.