Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte rymma i somras - fortfarande isolerad

Ljuset på dygnet runt i tre månader, toalettbesök med öppen dörr, endast en filt och madrass direkt på golvet. ”Vi har inte gjort något fel,” menar anstaltschefen.

Annons

En 20-årig man har sedan i somras suttit isolerad på Norrtäljeanstalten under former som anstaltspersonal liknar vid tortyr.

Ynglingen har fått sova på en madrass direkt på golvet och taklampan har varit tänd dygnet runt. Han har inte fått se på tv eller lyssna på radio och det enda han har fått läsa är en helig skrift.

Orsaken till isoleringen är ett rymningsförsök den 30 juli. Mannen lyckades klättra över fängelsemuren men efter två försök att klättra över elstängslet runt anstalten, gav han upp, föll ihop och fördes till sjukhus.

– Det är horribelt och har för länge sedan passerat rimlighetens gräns. Det är klart att han ska vara isolerad efter rymningsförsöket, men inte så här. Vi har i personalgruppen börjat prata om vad som ska vara nästa steg. Skendränkning?, säger en anställd som liknar anstalten vid den amerikanska militärbasen Guantánamo på Kuba.

De anställda ser den unge mannens flyktförsök som en desperat handling sedan han nekats besök- och telefontillstånd till sin gravida flickvän. Efter avtjänat straff senare i november, ska mannen utvisas.

– Han har varit arg och utåtagerande och har slagit omkull en tv, men det är inget ovanligt här inne. Han har aldrig varit våldsam mot någon i personalen, säger en anställd.

Personal har även vänt sig till kriminalvårdens säkerhetschef då man befarar att han inte vet hur hans beslut har verkställts på anstalten.

I ett beslut om isolering som NT har begärt ut från kriminalvården, står det att sekundbevakningen av mannen skulle ha avslutats den 14 augusti.

Torbjörn Nyberg, chef för Norrtäljeanstalten, vill inte kommentera situationen.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden och klienter oavsett vad det handlar om, säger Torbjörn Nyberg men menar att anstalten, generellt sett, kan hålla en intagen sekundisolerad så länge man anser att det behövs.

– Det där är ju en typ av beslut som vi, kriminalvården, fattar i samråd med psykiatriker. Det finns ingen tidsgräns i lagstiftningen, utan det är kopplat till den riskbedömning som vi gör, säger han och menar att det oftast är personer med ett allvarligt självskadebeteende som placeras i sekundisolering.

De anställda som har kontaktat oss liknar det här vid tortyr?

– Ja, det känns inte som om jag behöver kommentera det heller. Man får tycka vad man vill och man får kontakta media, men jag tänker inte kommentera det, säger Torbjörn Nyberg.