Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget är en frisk och nödvändig fläkt

Vågorna på den annars lugna mellanmjölksoceanen har börjat svalla! Ingen har väl i dessa tider kunnat undgå diskussionerna kring Centerpartiets förslag till idéprogram.

Annons

 Människor både från höger och vänster skruvar extra mycket på sig i stolarna när de får höra om visioner om fri invandring, plattare skatt och att staten inte ska bestämma vem eller vilka du vill ingå förhållande med.

Men är det inte konstigt med all denna uppståndelse för ett simpelt förslag, från ett 4-5-procentsparti? Kanske är det inte så uppseendeväckande med all uppmärksamhet i tider då (social)Moderaterna och Socialdemokraterna sitter i samma gamla förlegade filbunke, som borde tagits ur kylskåpet många veckor tidigare.

I ett land där förslag på jämnare skatter och möjligheten att få ingå vilken relation man vill utan statens pekpinnar, anses som ”extremliberalt”, ja, då befinner vi nog oss i en ensam eka utan åror på mellanmjölkens ocean.

Försök istället att se Centerpartiets förslag som någonting uppfriskande. Öppna dina sinnen och börja reflektera en stund, låt det där svenska nejet vänta några minuter, kanske till och med visionerna och förslagen inte låter så dumma ändå, trots allt.

För i långa loppet är det de nya idéerna som för ett land framåt. Att som i dagsläget kramas ihjäl på det politiska mittenstrecket, där konsensus alltid är viktigast och ideologi nästintill blivit ett skällsord i pragmatismens förlovade land, kommer på lång sikt sudda ut de politiska skillnaderna och istället uppslukas i en enda stor grå sörja. Demokratin kommer ta stryk, var så säkra på det.

Därför tycker jag Centerpartiets förslag är en frisk och nödvändig fläkt i det annars stagnerade svenska politiska landskapet. Låt debatten komma, låt den påverka oss, låt den få oss att komma ihåg att vi lever i ett demokratiskt samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel