Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag på fria gäststugor i sommar

Det kan snickras rejält bland hus och stugor i sommar. Regeringen föreslår nämligen att det ska bli tillåtet att bygga ett 25 kvadratmeter stort bostadshus utan krav på bygglov från 2 juli.

Annons

I torsdags överlämnade regeringen sitt förslag till nya åtgärder som ska kunna göras utan krav på bygglov. Går förslaget igenom kan det redan 2 juli bli tillåtet att uppföra ett 25 kvadratmeter stort bostadshus utan krav på bygglov. Det krävs dock att huset är ett komplement till ett redan existerande en eller tvåbostadshus som har bygglov och det krävs fortfarande att man gör en anmälan till kommunen för bygget.

- Det byggs en hel del gäststugor i den storleken i kommunen så att jag kan väl gissa att förslaget kommer få genomslag här, säger Sara Helmersson, bygg- och miljöchef på Norrtälje kommun.

Regeringen föreslår också att det ska bli tillåtet att utan bygglov bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter, bygga till två takkupor, eller inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus.

Villaägarnas riksförbund tror att de nya reglerna kommer ge upp till 200 000 nya bostadstillfällen.

- Det är inte bara småhusägare som vinner på den här reformen. Även ungdomars möjlighet att hitta en bostad där man får arbete ökar när antalet bostadstillfällen ökar, säger förbundets chefekonom Daniel Liljeberg i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget behålls nuvarande regler för friggebodar. Det blir således möjligt att bygga både 25 kvadratmeter komplementbostadshus och 15 kvadratmeter friggebodar i anslutning till ett en- eller tvåbostadshus.

Det nya huset går under betäckningen ”Attefallshus”, uppkallade efter bostadsminstern Stefan Attefall.