Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolan Vega – stjärna som slocknar?

Vega är norra halvklotets näst ljusstarkaste stjärna. Förskolan Vega är också en lysande stjärna på kommunens förskolehimmel. Det vittnar föräldrar, personal och ledningen om, vilket vi har kunnat ta del av i sociala medier och i Norrtelje Tidning.

Vegas inriktning kring kultur och samverkan med bland annat kulturskolan och stadens museer är en intressant och uppskattad profilering. Att de politiska partier som gärna vill uppfattas som mångfaldens tillskyndare väljer att kasta ut Vegas verksamhet ur staden, känns ovanligt trist och oförståeligt.

Vega tillkom under den förra mandatperioden i ett skede av akut brist på förskoleplatser i Norrtälje stad med placering i provisoriska lokaler på Brännästomten, en så kallad a-tomt (avsedd för allmänt ändamål, exempelvis förskola, skola och fritidsgård enligt gällande detaljplan). Beslutet togs av dåvarande majoritetsstyre som senare gjorde några halvhjärtade försök att hitta en permanent lösning för förskolans lokalbehov. Den nuvarande majoriteten har inte ens gjort ett halvhjärtat försök att lösa lokalfrågan, utan valt att besluta om nedläggning och sprida barn och personal för vinden.

Paviljongslösningar erbjuder som regel hyfsat ändamålsenliga lokaler men till hög hyreskostnad och de är sällan estetiskt tilltalande. Vi delar barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius åsikt om att våra barn behöver en god miljö såväl inomhus som utomhus. Därför borde valet av den nya Vega hamna i nya lokaler i Norrtälje stadskärna. I kommande lokalprogram för kommunen anges plats för en ny förskola i hamnområdet. Den lär inte bli billig, oavsett utförare, kommunal eller privat.

Vi i Roslagens oberoende parti (ROOP) föreslår att den nya Vega byggs på nuvarande a-tomt, i den gamla gymnastiksalsbyggnaden till Brännässkolan, eller, om byggnaden inte är värd att lägga pengar på, en helt ny byggnad som ersätter den gamla träkåken. Yttermåtten på gymnastikhuset är desamma som på Vegas paviljong. Marken finns redan, detaljplanen är klar och den ekonomiska lösningen lär bli rejält billigare än en ny a-tomt i hamnområdet.

ROOP:s interpellation om Vegas fortlevnad besvarades av kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond på fullmäktige 8 juni med, som vi uppfattade det, ett löfte om fortsatta samtal och en inbjudan till ny dialog kring förskoleplaneringen i staden. Vi väntar fortfarande på inbjudan till det samtalet.

Hyran på en nyproducerad förskola med fyra avdelningar är 2,3 miljoner kronor (Hallstaviks nya förskola 2020), Inte 800 000-900 000 kronor som Robert Beronius och Bino Drummond använde som argument mot nuvarande hyreskostnad på Vega.

”Vem tänder stjärnorna” skrev och sjunger Eva Dahlgren i sin egen låt. Så: Vem släcker då stjärnorna? Inte Norrtälje kommun väl, hoppas barn, föräldrar, förskolerektor och vi i Roslagens oberoende parti.

Yvonne Svensson (ROOP), gruppledare

Johan Österberg (ROOP), ledamot i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel