Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare eniga: "Ambulansdrönare" kan rädda liv – framför allt i skärgården

Testerna med en drönare, utrustad med en hjärtstartare, på Väddö gav goda resultat. Detta står klar sedan forskningsresultaten nu presenterats i den ansedda amerikanska medicintidskriften JAMA.

Studierna utfördes på Väddö som ett samarbete mellan drönartillverkaren FlyPulse AB i Trollhättan, räddningstjänsten Älmsta i Norrtälje kommun och Centrum för hjärtstoppforskning på Karolinska Institutet i Stockholm.

Läs mer: Drönare med uppdrag att rädda liv i glesbygd

Testerna utfördes under två års tid med syftet att se om en specialbyggd drönare på ett säkert sätt skulle kunna leverera en hjärtstartare till en patient med hjärtstopp och om leveransen i glesbygd skulle kunna gå snabbare än med en ambulans.

Drönaren har flugits till den plats som ambulansen kört vid 18 inträffade hjärtstopp inom Norrtälje kommun under åren 2006–2013. Därefter har forskarna jämfört tiden det tog för ambulansen att komma fram med tiden som drönaren behövde för att flyga till samma plats.

– Denna studie visar tydligt att obemannade luftfarkoster, så kallade drönare, har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, framför allt i landsbygds- och skärgårdsmiljö, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och ansvarig forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet, till webbtidningen Dagens Infrastruktur.

Drönaren, som vid testerna lyfte från räddningstjänsten i Älmsta, var i luften och iväg mot patienten efter endast tre sekunder. Medeltiden från larm till ankomst hos patienten med hjärtstopp var med drönare cirka fem minuter – hela 16 minuter kortare än de framkörningstider ambulanserna hade i de aktuella fallen.

– I områden med förlängd ambulansresponstid, uppemot 20-30 minuter, är chansen att överleva ett hjärtstopp oerhört liten. Drönare som flyger ut hjärtstartare kan nå patienten redan inom de första minuterna och på detta vis vara ett nytt och viktigt komplement till en befintlig utlarmning av ambulans och räddningstjänst. Med en tidig strömstöt från en hjärtstartare inom de första 3–5 minuterna efter ett hjärtstopp kan uppemot 70 procent av patienterna överleva händelsen, säger Andreas Claesson.