Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: Delfiner överlever inte i Östersjön

Två flasknosdelfiner bjöd några glada betraktare på en riktig show utanför Grisslehamn under måndagen.

Delfiner hör normalt inte hemma i Östersjön utan i Nordsjön. Trots det har det varit ovanligt många observationer det senaste året, enligt Mats Amundin, forskningschef på Kolmården.

– Vi har en delfin hos oss i Kolmården. Jag har kunnat se den från min egen brygga. Vid Blekinge har det observerats två delfiner. Det har varit en utanför Kiel och en har observerats i Köpenhamns hamn. För några veckor sedan hittades en död delfin vid Öland, säger han.

Varför delfinen dog är fortfarande oklart.

Tidigare i år rapporterade media om en delfin utanför Oxelösund som fick namnet Vilse. Den har inte setts på ett tag men Mats Amundin tror inte att det var Vilse som hittades död.

– Det var en hona och vi är ganska säkra på att Vilse är en hane. Det vore ju roligt om en av delfinerna i Grisslehamn är Vilse och att han fått en kompis.

Vad beror det på att det kommit så många delfiner till Östersjön i år?

– Det är en bra fråga. Enligt SMHI har det varit ett ökat inflöde av saltvatten. Det kan ha påverkat hur sill och strömming uppför sig och att delfiner följt efter och navigerat fel, säger Mats Amundin.

Även om Östersjön inte är delfiners naturliga vatten finns det inget som säger att de far illa av att vara här.

– Mat finns. Men sedan kommer vintern. De kan inte hantera is utan trycks då tillbaka.

De flesta delfiner som kommer hit tar sig förmodligen ut igen. Det är inte vanligt att hitta döda kroppar.

– Observationerna upphör och man vet inte vart de tagit vägen.

Forskare som Mats Amundin är beroende av allmänhetens observationer för att få vetskap om att delfiner syns till. Tips för allmänheten är att rapportera till Naturhistoriska riksmuseet, valar.se. Havs- och vattenmyndigheten har också en app där allmänheten kan publicera bilder. Att det dyker upp delfiner är för de flesta en mycket positiv upplevelse. Delfiner är dock känsliga för oljud och Mats Amundin avråder från att åka nära i båt med aktersnurra.

– Kajak går bra, men buller är stressande för dem. Om man har ett ekolod ska man också stänga av det. Det är störande.

Att se delfiner är en stor upplevelse. Vad är det som är så speciellt med dem?

– Nu är jag som delfinfreak partisk. Men de är avancerat sociala djur. Deras ljudkommunikation är fortfarande ett mysterium.