Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre ministern: Vi vill att skulderna skrivs av efter 15 år

Före detta socialförsäkringsministern Anna Hedborg har lett regeringens utredning Överskuldsatt i kreditsamhället?

Anna Hedborg har gått till bland annat Statistiska centralbyrån och tittat på lån och skulder på individnivå. – Vi har gjort ett nedslag i verkligheten. Stat och samhälle måste veta vad som händer. Det är viktigt att titta kontinuerligt i den offentliga statistiken, säger Anna Hedborg. Det de fann var att det inte är hushållen med störst lån som har flest skulder utan att det främst är de med mindre lån. De överskuldsatta lever i många fall med sjukdom och arbetslöshet.

– Det finns ingen exakt formulering för vad överskuldsättningen är, men många beskriver först känslan av att förlora kontrollen över sin ekonomi och sedan känslan av att förlora sitt liv.

När bilden klarnat tittade de på förslag för att förbättra livet för de skuldsatta, som många gånger har barn.

– I dag kan man vara skuldsatt oerhört länge. Vi vill införa en preskriptionstid där skulderna skrivs av efter 15 år. Det är det socialt viktigaste, säger Anna Hedborg.

Utredningen föreslår också en ny ockerlag, samlingslån från staten och förstärkt konsumentvägledning. Konsumentminister Birgitta Ohlsson hoppas kunna presentera en strategi före valet.