Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förråades mänskligheten vid millennieskiftet?

Alla har väl sett den berömda bilden från Nürnbergrättegångarna: Ett tjugotal tyska nazister, de flesta med hörlurar, omgivna av militärpoliser med vit hjälm och civilklädda jurister. Den finns publicerad i större uppslagsverk och på Wikipedia. Man hade gjort allt för att ge de anklagade en rättvis behandling och visa att segrarna var civiliserade människor.

Denna attityd fick även vi inpräntad som gjorde vår värnplikt på 60-talet. De eventuellt stupade fiendesoldaterna skulle identifieras (dödsbrickor!) och begravas som folk. "Vi är civiliserade människor och inte som Hitlers soldater som grävde massgravar och slängde osläckt kalk över kropparna" fick vi lära oss.

Attityden fanns kvar så sent som vid Krigsförbrytartribunalen om Jugoslavien på 90-talet. De som anklagades för krigsförbrytelser där skulle behandlas rättvist och få en chans att lägga fram sin sak.

Under det så kallade "Kriget mot terrorismen", på det nya seklet, tycks man däremot ha övergivit dessa principer: Många av oss minns säkert filmen där fredspristagaren Obama, Hillary Clinton med flera sitter och i direktsändning ser avrättningen av Usama bin Ladin. Där var det inte frågan om rättegång eller en civiliserad begravning. Nej, laserpricken mellan ögonen, in med liket i en helikopter och ut över Indiska Oceanen där man sedan släppte ner kroppen till havets botten.

Nu sitter en annan president i Vita Huset. En som inte fått fredspriset (ännu). Men han fick samma chans att leka hjälte som sin företrädare: IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi spårades upp och dödades i praktiken, av amerikanska soldater i en räd den 26 oktober i år. Inte heller där var det frågan om tillfångatagande och rättegång som i Nürnbergprocessen.

– Han dog som en hund och en ynkrygg, gapade Trump i ett TV-tal efteråt. Ett tonfall som knappast skulle ha passerat över läpparna på segrarmakternas ledare efter Andra världskriget.

Därför undrar jag om mänskligheten har förråats efter millennieskiftet.

Börje Nordström, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel