Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorenade områden pekas ut på nya kartor

Nu ska det bli lättare för allmänheten att hålla koll på var det kan finnas föroreningar i marken.

Under måndagen publicerade Länsstyrelsen kartor över förorenade områden på sin webbsajt. Det ska finnas runt 10 000 utpekade områden i Stockholms län.

Informationen är tänkt att tilltala så många som möjligt, alltifrån myndigheter, miljökonsulter och fastighetsköpare.

Länsstyrelserna använder därför en ny WMS-tjänst (WebMapServices) via www.gis.lst.se (för GIS-användare) samt karta på Geodataportalen www.geodata.se (för allmänheten) över potentiellt förorenade områden som finns registrerade i vår databas.

– Detta ger oss en bra möjlighet att dela med oss om den kunskap vi har om var vi befarar att det kan finnas markföroreningar, säger Birgitta Swahn som samordnar arbetet på Länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmedelande.

Kartfunktionen ger allmänheten möjlighet att se vilka misstänkt eller konstaterat förorenade områden som finns registrerade hos Länsstyrelsen. Den är också ett viktigt underlag för Länsstyrelsens fortsatta arbete med efterbehandling av förorenade områden.