Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnekelserörelsen mobiliserar

På nätet sprids sedan några dagar tillbaka ett upprop med ett brev från ett internationellt nätverk av ”500 forskare inom klimat- och relaterade områden” riktat till FN, med budskapet om att de borde tona ner klimathotet. I en Youtube-video har även Greta Thunberg förstås fått sig en släng av sleven av nätverkets talesperson. De försöker ge legitimitet för sina ståndpunkter genom att med sina varierande akademiska titlar presentera sig som ”klimatforskare”, vilket med bara enstaka undantag är felaktigt. Är man klimatforskare borde man ha fått forskning på området publicerad, vilket nästan ingen av dessa har.

Anmäl text- och faktafel

Nu borde ju redan ledaren av nätverket, tillika huvudavsändaren av brevet till FN, Guus Berkhout, väcka frågor för envar. Han har en mångårig bakgrund som ingenjör inom gas- och oljeindustrin, vilket ju knappast gör honom neutral i sina analyser. Bland de svenskar som finns i nätverket finns en hel del fina titlar, många välkända från de klimatskeptiska forumen på nätet, men med föga bäring på klimatvetenskapen.

Bryr sig vetenskapsförnekarna om detta? Nej, inte alls. De 500 är ju deras nya starka kort mot den verklighet som FN:s klimatpanel IPCC ger uttryck för i sina sammanfattningar av det vetenskapliga läget på området.

Förnekarna vill nämligen skapa en bild av att det skulle finnas två sidor i vetenskapen, där den ena är FN:s, som de ofta menar är politiskt styrd, och den andra då en förment likvärdig som står däremot, och som är deras ”sanning”. Alla med någorlunda insikt i forskningen på detta område vet ju att detta är en skenbild skapad av de som inte ser eller vill se verkligheten, men alltför många därutöver tror tyvärr på den.

Varför de i dessa tider, med alltfler rapporter om stigande temperaturer, att glaciärer smälter och att havsnivån stiger accelererande, förfäktar dessa åsikter är säkert vitt skilt från fall till fall. En total brist på ansvarstagande inför kommande generationer är det, inte desto mindre.

Gunnar Kjelldahl, Ununge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel