Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren Kalle Güettler fyller 65 år

När Kalle Güettler var 19 år stod han inför ett vägskäl: Skulle han välja att spela klassisk gitarr, eller skulle han bli lärare? Han valde bort gitarren. Men så fort han skrivit klart två, tre böcker till, ska han plocka ner den från väggen. Den 15 augusti fyller han 65 år.

Annons

Bokskrivardebuten kom när han var mellanstadielärare i Nacka och läste om en tävling om bästa socialrealistiska roman för ungdomar.

– Jag fick bara för mig att jag skulle göra det, säger han. Jag vann inte. Men jag skrev om boken ett stort antal gånger, och till slut var ”Drömmen” klar.

Det blev hans debutbok, och den kom ut 1990. Sedan dess har han skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdomar. Han har också skrivit läroböcker för grundskolan och faktaboken ”Frivilliga” om sin farbror Jan Güettlers upplevelser under andra världskriget.

Största försäljningsframgångarna har barnböckerna i Monster-serien haft.

– Vi är tre personer som gör den, säger Kalle Güettler. En av oss sitter i Reykjavik, en i Torshamn på Färöarna och en i Häverö. Vi träffas regelbundet och jobbar på nästa bok.

Hittills har sju böcker kommit ut i Monsterserien. Flera har översatts till drygt ett dussin språk. Den senaste, ”Monsterbråk”, är utsedd till höstens högläsningsbok, och ska högläsas på cirka 2000 institutioner i Norden och Baltikum. Detta sker vid inledningen till nordiska biblioteksveckan. Alla Monsterböckerna finns för övrigt utgivna i Kina.

Förra året gjorde Kalle Güettler tillsammans med illustratören Viktor Engholm en grafisk roman (en slags bilderbok för äldre ungdomar och vuxna) med titel ”Hämnd”. I dagarna är han och Engholm i febril aktivitet. Uppföljaren ”Efter Hämnden” är på gång.

– Förhoppningen är att boken ska finnas med på bokmässan i oktober, säger Kalle Güettler.

Sedan två år är han ordförande i Författarcentrum Öst, som bland annat förmedlar författare för läsning på exempelvis bibliotek. För att bli medlem i Författarcentrum, måste man ansöka och sedan förhoppningsvis bli invald. Många sökande finns, inte minst på grund av den flitiga egenutgivningen, alltså att man själv bekostar tryckning på eget förlag i liten upplaga.

Kalle Güettlers råd till den som vill bli författare är:

– Ha inte för bråttom!

– Ge inte upp!

– Var beredd att skriva om många, många gånger.

– Skicka manuset till många olika förlag.

– Försök få något etablerat förlag att läsa ditt manus. Be annars din fru eller make eller ditt barn eller någon kompis att läsa. Och försök få dem att ge konstruktiv kritik! Man behöver gå igenom ett stålbad för varje bok.

Kalle Güettler

Aktuell: Fyller 65 år den 15 augusti.

Utbildningar: Genomgått lärarutbildning och även bland annat akademiska studier i socialantropologi.

Yrke: Författare. Pensioneras i september som mellanstadielärare i Hallsta skola och som skolbibliotekspedagog.

Familj: Frun Gitte Söderbäck, tre döttrar och fem barnbarn.

Kommande projekt: Att skriva historik för Pappers Avdelning 68 i Hallstavik, för åren 1990-2015, och en bok om att färdas i sin farbror Jan Güettlers fotspår bland samer på Nordkalotten.

Framtidsplaner: ”Ska skriva tills jag dör med fingrarna på tangentbordet.”