Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författardebut utspelar sig i Harka

Mikael Larsson har alltid haft författardrömmar. Nu kommer hans debutroman, Snöleoparden, som delvis utspelar sig i Harka.

Annons

En pojke leker med sin storebror vid en stuga i Harka. Plötsligt stannar en bil, någon kliver ur och skott hörs. Den lille pojken gömmer sig och blir den ende som överlever. Resten av familjen dödas. Scenen är upptakt till Mikael Larssons thriller Snöleoparden, som kommer ut i maj.

Berättelsen rör sig mellan Roslagen och Rivieran, med stugan i Harka och filmfestivalen i Cannes som två av spelplatserna.

– Jag har alltid skrivit och alltid haft en dröm om att bli författare, säger Mikael Larsson, som slagit sig ner på altanen till det egna fritidshuset i Harka.

Han är lika hemmastadd i Cannes, där hans föräldrar har en lägenhet. Det var där den första idén till boken dök upp.

– Jag har suttit på balkongen uppe i bergen och sett ut över Medelhavet med alla lyxyachter. Då har jag tänkt: vad skulle hända om en lyxyacht exploderar, säger Mikael Larsson.

En morgon i Harka dök en annan bild upp: En terrorist eller yrkesmördare med rötter i Roslagen. Med tiden vävdes de båda idéerna ihop till en historia som rör sig kring terrorism, filmindustrin – och hämnd.

– Pojken har en vilja att hitta den som mördade hans familj. Det för honom till olika underrättelsetjänster och till en organisation som organiserar terrorism.

Mikael Larsson har arbetat med reklam och marknadsföring under hela sitt yrkesliv. Han har drivit egna företag och är numera managing director för reklambyrån Digitas LBI i Stockholm.

– Jag har lärt mig mycket av att driva egna företag, det är lite som att skriva en bok. Man måste prestera och får inte ge upp. Och det är inte alltid lätt.

Författardrömmen har funnits sedan han växte upp.

– Jag var sjuk mycket när jag var liten. Jag var ofta hemma med feber och en halsduk över öronen. Då läste jag väldigt mycket.

Han fick uppmuntran av sin gymnasielärare i svenska, fortsatte skriva och gick kurser. Med tiden ledde det fram till Snöleoparden, som tagit ett par år att skriva.

– Jag har skrivit på morgnarna och nätterna, ibland har jag suttit här ute och skrivit, säger han och nickar in mot stugan i Harka.

Snöleoparden är första delen i en trilogi. Just nu skriver Mikael Larsson på del två, som inleds med ett mord i franska Cannes. Samtidigt jobbar han med en roman som utspelar sig i New York.

Men han vill inte kalla sig författare. Inte än.

– Jag har aldrig haft målsättningen att kalla mig författare, kanske berättare, men om jag fick drömma skulle jag vara författare på heltid.