Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Förfallet måste stoppas”

Länsstyrelsen kan tvingas ta hjälp av kronofogden och staten för att rädda tingshuset i Häverödal. Enligt länsstyrelsen är läget akut för att alls kunna rädda det kulturskyddade huset.

Vitet på 125 000 kronor i månaden, som ägaren Björn Söderblom ålagts att betala, börjar rulla under hösten.

Ägaren har vägrat ta ansvar för kulturminnesmärkta Häverödals tingshus. Enligt Patrik Björklund, handläggare på enheten för kulturmiljö och bostadsstöd på länsstyrelsen, hoppas man att detta ska sätta hårt tryck på ägaren. Men hittills har ägaren i flera år gjort sig oanträffbar.

– Vi hoppas vitet ska bli kännbart, säger Björklund, som berättar att ägaren delgivits beslutet via polisen.

Polisen har inte fått tag på ägaren, men beslutet har satts upp i porten till den fastighet där ägaren är skriven.

2010 dök en familj upp i Häverödals tingshus som påstod sig vara ägare av fastigheten. Länsstyrelsen träffade dem vid ett par tillfällen och bekostade en antikvarisk värdebeskrivning av byggnaden.

Beskrivningen blev underlag för planerade restaureringsarbeten. Familjen påbörjade arbetet i samförstånd med länsstyrelsen. Men alltihop avstannade och skador och brister finns kvar. Samtidigt har läget förvärrats.

Länsstyrelsen gjorde inga större efterforskningar i saken utan man trodde på familjen som stod för arbetet, trots att det fanns en helt annan lagfaren ägare.

Länsstyrelsen har nu konstaterat att det aldrig skett någon formell övergång av ägarskapet av fastigheten.

– Vi trodde på att de var ägare. Men det har visat sig att så är inte fallet.

I dag har länsstyrelsen ingen kontakt med familjen och man koncentrerar sig på den som är registrerad som ägare.

Länsstyrelsen anser nu att byggnaden är akut hotad.

– Förfallet måste stoppas.

Hos Lantmäteriet är Häverödals Tingshus sedan 2012 klassificerad som saneringsbyggnad. Taxeringsvärdet för marken är 319 000 kr och värdet på byggnaden är noll.

– Att byggnaden är värd noll kronor påverkar inte byggnadsminnet juridiskt sett, säger Patrik Björklund.

Han anser att det är problematiskt när människor köper kulturminnesmärkta byggnader och sedan inte tar ansvar för dem. Samtidigt är det mycket ovanligt.

– Jag har arbetat 20 år med sådana här frågor och bara en gång tidigare har jag haft ett sådant här ärende, säger han.

Det finns ingen tidsgräns för hur länge vitet på 125 000 kronor löper. Nästa steg i denna följetong som startade 1993 när Björn Söderblom blev ägare till byggnaden, är att staten går in och restaurerar brister och skador.

Björn Söderblom har inte gått att nås för en kommentar.