Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagskonsult från Hallstavik erövrar världen

Håkan Edvinsson växte upp med Hallsta pappersbruk. Nu är han nestor inom verksamhetsarkitektur och jobbar med bolag som Ericsson, Volvo Group och Ringhals och släpper en handbok i verksamhetsarkitektur i USA.

Annons

Ultimata beviset för att Håkan kan kalla sig guru på området är att hans handbok i ämnet, Enterprise architecture made simple, nyligen släppts i USA, hemlandet för verksamhetsarkitektur.

Men vad gör du? Kan du förklara ordet verksamhetsarkitektur?

– Det handlar om hur man bygger företag och hur arbetssätt, organisation, system och människor hänger ihop. Många företag och organisationer växer fort eller ställer om till nya affärsmodeller, då gäller det att få verksamhetens alla delar att gå hand i hand, säger Håkan Edvinsson.

Hans formella titel är managementkonsult, rådgivare inom företagsledning. Egna företaget Informed Decisions hjälper företag och organisationer inom alla branscher, allt från kommuner till verkstadsindustri. Basen för både företaget och privatlivet är Nyhamnsläge i nordvästra Skåne. Här har han bott sedan 1999. Men Håkans första 17 år, 1962-1979, spenderades i Hallstavik.

– Jag gick grundskolan i Hallstavik och första två åren på gymnasiet på Roden i Norrtälje. Men jag tog studenten i Sundsvall.

Flyttlasset inför sista gymnasieåret gick sedan pappan fått nytt jobb på pappersföretaget SCA. Håkan fick sin första inblick i affärsvärlden via Hallsta pappersbruk, där pappan var driftingenjör. I vuxen ålder har Håkan återvänt till bruket för att se hur det har utvecklats.

– Förändringen är dramatisk. Allt är mycket mer automatiserat i dag.

Han halkade in på konsultbanan via universitetsstudier i systemvetenskap i Östersund. Sedan följde 15 yrkesår i Stockholm. Efterfrågan på kunskaper inom verksamhetsarkitektur har ökat i takt med att hjulen snurrar allt fortare i affärsvärlden.

– Samhället blir mer och mer snuttifierat, det gäller även affärerna. I dag domineras företagsvärlden av korta produktionscyklar och illojala kunder.

Centrum för verksamhetsarkitektur är USA, enligt Håkan. Därför betyder det mycket när hans handbok, skriven tillsammans med Lottie Aderinne, nu kommer ut i väst.

– Det är ett erkännande, säger Håkan Edvinsson som reser en hel del i jobbet för att utbyta erfarenheter med forskare och konsulter.

Då och då åker han även till Norrtälje där föräldrarna numera bor. Det blir även utflykter i musikens värld.

– Jag dansar tango och är basist i ett band som spelar brasiliansk musik. Det är min avkoppling, säger Håkan Edvinsson.