Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagen ser ljuset i tunneln

Småföretagen andas optimism igen efter några tunga år. – Vi ser med tillförsikt fram emot 2014, säger P-O Björk, vd för Björks Rostfria i Hallstavik.

Annons

Förväntningarna inför framtiden skruvas upp. Det visar senaste småföretagarbarometern från ekonomiföretaget Visma.

Nära åtta av tio småföretagare, 78 procent, spår att 2014 blir bättre än föregående år.

– Nu pekar kurvorna åt rätt håll igen. Eftersom de mindre företagen brukar vara bra på att tidigt känna av hur konjunkturen utvecklas är detta ett riktigt gott tecken, säger Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs som svarat för undersökningen.

De intervjuade företagen har alla mellan 0 och 20 anställda. Deras tilltro till det ekonomiska läget i landet har stärkts.

Det avspeglar sig även i ett ökat tryck på etableringar i Norrtälje kommun, något NT nyligen berättat om. Efterfrågan på mark ökar kraftigt och kommunen har satt i gång ett arbete för att hitta lämpliga ytor åt bostadsbyggare och andra företag som vill slå ner bopålarna i Norrtälje.

Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun, kommenterar utvecklingen:

– Etableringstrycket är stort. Det känns som att lågkonjunkturen är över.

De positiva trenderna bekräftas även av Dan Löfgren, näringslivschef på Norrtälje kommun.

– Det har varit lite dystert under några år, men nu märker vi av en större optimism bland de lokala företagen, säger han.

Löfgren tror att det handlar mycket om psykologi. Efter de senaste årens finanskriser och ekonomiska problem i Sydeuropa har läget stabiliserat sig något.

– Det har inte varit några alarmerande krisrubriker på sistone och då stiger optimismen hos hushåll och företag, säger Dan Löfgren.

Men svängningarna brukar inte vara så stora lokalt.

– Näringslivet i Norrtälje är inte så beroende av makroekonomiska frågor. Undantaget är exportföretag som Holmen, säger Löfgren.

Om Hallsta pappersbruk tvingats stå på bromsen så är läget det motsatta för ett annat företag på orten, Björks Rostfria. Förra året kammade bolaget hem en rekordorder värd 60 miljoner kronor, ombyggnaden av ett vattenverk åt Göteborg Vatten.

– Mer jobb gör att vi just nu söker fyra-fem rörsvetsare, säger P-O Björk.

Verksamheten hos Björks Rostfria vilar på två ben: byggnationer av va-verk och pumpstationer samt vattenrening. Det är framför allt satsningen på det sistnämnda, membranfilteranläggningar som renar vatten, som burit frukt på sistone.

– Vi har fått ett genombrott på marknaden. Enda orosmolnet är att det kan vara svårt att hitta rätt folk när vi behöver rekrytera, säger P-O Björk.