Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förenkla resan med rätt appar

Det finns hur många reseappar som helst, men det är långt ifrån
alla som gör så värst mycket nytta. Om du väljer rätt och inte
glömmer laddaren hemma är den smarta telefonen eller surfplattan
allt du behöver när du ger dig i väg.

För allt fler är det numera en självklarhet att ha med sig en egen liten dator i form av mobil eller surfplatta på resan, och eftersom det finns gott om gratis trådlösa nätverk att tillgå behöver det inte kosta skjortan att ha mobilen som guide. Men förlita dig inte blint på tekniken - det är inte kul om batteriet dör när man är mitt ute i okänt område och den enda kartan man hade att tillgå fanns i mobilen. Inte kan man ju ringa någon och fråga om vägen heller… Planera in laddningstid och ha alltid en papperskarta med dig i väskan. Här är måste-apparna:

Free Wi-fi finder

Klara dig helt utan att använda dyra mobila nätverk genom att använda den här gratisappen. Den tar hjälp av telefonens gps för att hitta gratis nätverk i närheten - kanske ett fik, ett hotell, en park eller en tågstation. Funkar i över hundra länder.

WhatsApp

Om du inte använder dem hemma är det dags när du reser utomlands - apparna som ger möjlighet att skicka textmeddelanden, bilder och videor via internet i stället för via mobilnätet. Så fort du har tillgång till ett wi-fi är det bara att börja gratis-sms:a. Andra varianter är Heywire och Kik.

Google Maps

En bra kart-app är oumbärlig, och i den här kan du logga in och spara dina favoriter. En fördel med telefoner med inbyggd gps är att du kan ladda upp kartan över staden du befinner dig i när du har trådlöst nätverk för att sedan kunna använda kartan med gps-funktion även när du inte har nätverk.

Hotelstonight

Den här appen funkar än så länge i ett 40-tal städer i Europa och över 100 städer i USA, Canada och Sydamerika, men inte i Norden eller övriga världen. Men ska du resa i de städer som finns med är den mycket användbar. Den funkar helt enkelt så att den samlar kvällens lediga hotellrum på ett ställe. Den hittar din plats och berättar var du kan bo i närheten och vad det kostar.

Andra reseapp-tips:

Tripadvisor

Flygresor

Momondo

Booking

UD Resklar

Lonely planets guider

Airbnb