Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra arbetsmiljön – annars betala 100 000

Arbetsbördan för studie- och yrkesvägledarna på Rodengymnasiet har varit alldeles för hög. Arbetsmiljöverket hotar nu med böter på hundratusentals kronor.

Annons

För höga krav från rektorer och en allt för otydlig arbetsbeskrivning. Så förklarade en studie- och yrkesvägledare (SYV) läget för snart ett år sedan. Skyddsombudet på Rodengymnasiet vände sig då till Arbetsmiljöverket som nu förelägger Norrtälje kommun ett vite på 100 000 kronor om inte bristerna rättas till före den 15 augusti.

Sedan årsskiftet finns en arbetsgrupp med rektorer från gymnasiet och grundskolan som tillsammans med studie- och yrkesvägledarna ska ta fram rutiner för hur de ska arbeta.

– Det gäller inte bara gymnasiet utan även grundskolan, säger Heinz Glöckler som är verksamhetschef för gymnasiet sedan ett år.

Det arbetet kommer att presenteras till hösten.

– Det tar tid. Vi vill inte behöva ändra sätt efter några år, säger han.

Ulla Wredle som är skyddsombud på skolan menar dock att arbetsgruppen inte har med Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande att göra.

– Det handlar om situationen nu. De har haft ett år på sig, säger hon.

SYV:arna måste få en arbetsbeskrivning samt en närvarande chef, menar Wredle.

– Jag tror att det kommer att lösa sig. Kommunen vill inte slösa 100 000 kronor av skattebetalarnas pengar, säger hon.