Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringarna av klimatet är högst verkliga

Sedan slutet av 1990-talet har den globala uppvärmningen planat ut, enligt data från landbaserade meteorologiska stationer över mycket lång tid.

Annons

Detta faktum har fått den klimatskeptiska rörelsen att vädra morgonluft. Man kritiserar forskare och raljerar över de prognoser som FN:s klimatpanel IPCC med stöd av forskare över hela världen tagit fram vid sina rapporter.

Klimatskeptikerna har också under lång tid ifrågasatt den etablerade forskningens oavhängighet gentemot det politiska etablissemanget. Man menar att forskningen som står bakom IPCC:s slutsatser är ”köpt beställningsforskning” som är villkorad med de tilldelade anslagen. Man påstår också ofta att ”allt fler forskare byter sida”.

Allt detta är naturligtvis ingenting annat än rena vandringssägner som ursäkt från de individer som inte vill ta sitt ansvar gentemot kommande generationer. Sanningen kring klimatförändringarna är tvärtom att de är i högsta grad en realitet. Enligt IPCC är det också mer sannolikt än någonsin att den globala uppvärmningen är orsakad av mänskligheten. Till dem som hävdar att forskare byter sida kan jag meddela att det så sent som under 2013 har släppts minst tre vetenskapligt publicerade, och av varandra oberoende, forskningsstudier som menar att IPCC:s prognoser sannolikt är för försiktiga, inte överdrivna.

De studier jag menar är ledda av professorerna Erland Källén vid det europeiska vädercentret i Reading, Steven Sherwood vid New South Wales University, och Camilo Mora vid University of Hawaii. Erland Källéns forskning visar att uppvärmningen fortsätter, och att det är djuphavet som tagit upp den största temperaturhöjningen det senaste årtiondet, vilket tyder på att uppvärmningen bara blir desto starkare när havsströmmarna byter mönster över tid. De andra två forskarteamen visar (utifrån olika forskningsperspektiv) att de scenarier som hittills visats upp med stor sannolikhet är underskattade, och att därför riskprognosen för uppvärmningseffekterna borde skärpas snarare än att tonas ner.

Den klimatskeptiska rörelsen har redan påbörjat svartmålningsprocessen av såväl Erland Källén som av Steven Sherwood. Nu står förmodligen Camilo Mora på tur. Man tävlar i insändare, på bloggar och i kommentarsfälten i att såga all forskning som belägger klimathotet, medan man i själva verket sågar i den gren hela mänskligheten sitter på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel