Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrars drickande under julen ett orosmoln för vart femte skolbarn

Fyra till fem barn per skolklass har en förälder med riskfylld alkoholkonsumtion enligt Folkhälsomyndigheten. För fjärde året i rad lyfter Trygg i Norrtälje kommun upp kampanjen "Vit jul" för alla barns rätt till en trygg jul.

Värst för många barn är det under julhelgen då många vuxna dricker mer.

– Julen är en av årets stora riskhelger. När alkoholkonsumtionen ökar så ökar även våldet i hemmen. Det är viktigt för de utsatta barnen att förstå att de inte är ensamma, säger Sofie Ahlholm, utvecklare och samordnare vid Trygg i Norrtälje kommun.

Vad tror ni krävs föratt få bukt med den ökade alkoholkonsumtionen under julhelgen?

– Alkohol vid julfiranden är så traditionsbundet. När man ifrågasätter alkoholkonsumtion under julhelgen och lyfter fram vikten av en vit jul så svarar människor ofta att ”man bara gör så” eller ”men nubben då?”. Vi måste vara villiga att ifrågasätta de normer och strukturer som finns kring alkohol och sätta barnen i första hand, säger Sofie Ahlholm.

Trygg i Norrtälje kommun vill lyfta fram Vit jul så att fler vuxna väljer att avstå alkohol. Kampanjen innefattar bland annat en namninsamling där man kan lova att fira en alkoholfri jul. Fram till torsdagen hade omkring hundra personer från Norrtälje kommun skrivit under.

Sofie Ahlholm uppmanar till att se julfirandet från barnens perspektiv.

– Det är viktigt att lyfta just alkoholens roll vid jul och hur barnen påverkas av den. Barn lägger direkt märke till om mamma eller pappa skrattar högre än de brukar, eller kramar om en extra länge.

För alla barns rätt till en trygg jul vill Sofie Ahlholm att vuxna ska reflektera över hur de förhåller sig till alkohol och lyfta samtalsämnet i diskussioner med kollegor, släktingar, nära och kära.

– Varför är det så viktigt med nubbe och glögg? Våga medvetandegöra och ifrågasätta de normer som finns. Och framförallt, kom ihåg att julen ska vara barnens högtid.

Maria Nyström som är fältsamordnare vid Trygg i Norrtäljekommun fyller i:

– Om det är så viktigt för dig som vuxen med alkohol, hur ska du då kunna motivera för ditt barn att han eller hon inte ska dricka?

Här kan du skriva på och läsa mer om kampanjen Vit jul.

Hit kan du vända dig om du känner obehag eller rädsla under jul:

Akuta problem: Socialjouren: Tel: 010-563 04 05, 08-410 20040

Akut fara: Ring 112

Stödfunktioner:

www.bris.se

www.raddabarnen.se

www.unizon.se (kvinno/tjejjourer)

Det här är Vit jul

Vit jul är en nationell kampanj som är initierad av nykterhetsrörelsens fyra organisationer IOGT-NTO:s juniorförbund – Junis, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, Ungdomens nykterhetsförbund samt IOGT-NTO.

Det enklaste du kan göra för att hjälpa till och göra julen till barnens högtid är att säga nej till alkohol. Du kan även skriva under för den kampanj som Norrtälje kommun driver här eller bidra genom att ge en gåva till kampanjen.