Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar sågar mödravården i Norrtälje

– Jag sätter aldrig mer min fot på barnmorskemottagningen i Norrtälje, säger nyblivne mamman Nea Boström.

Att vänta sitt första barn är en stor omställning för de flesta par. När hela livet är på väg att ändras väcks många frågor. Frågor som barnmorskemottagningen kan svara på.

Nea Boström och fyra andra nyblivna eller blivande föräldrar ville få svar och information. I stället kände de sig ifrågasatta och till besvär på Tiohundra AB:s barnmorskemottagning i Familjens hus i Norrtälje.

– När man hade frågor fick man en broschyr eller så sa de att man kunde googla. Ett besök tar aldrig mer än tio minuter, säger Nina Ekwall.

När hon väntade sitt barn förra året startade hon en facebookgrupp för blivande föräldrar i Norrtälje. Den har nu hundra medlemmar.

Ett ämne som kommit upp där är bemötandet på barnmorskemottagningen. Några av mottagningens barnmorskor har gott rykte medan andra upplevs som nonchalanta. Medlemmar som oroat sig över sina värden har fått höra att det inte hör till rutinerna att kontrollera dem eller att känna på magen.

En mamma i gruppen berättar att barnmorskan skrivit i hennes journal att hon ville ha planerat kejsarsnitt fast hon inte ville det. En annan mamma uppger att hon inte fått tid för efterkontroll trots att det gått 19 veckor sedan förlossningen. Hon har fått höra att det inte är prioriterat. Minst fyra par har bytt till en barnmorskemottagning i Uppsala.

– Det var så värt att åka 14 mil, säger Joakim Rickheden som tillsammans med sambon Nea Boström nyligen fått dottern Tindra.

Innan Tindra kom till fick Nea Boström missfall. Graviditeten hade gått så långt att ett inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen redan bokats in och de råddes av gynakuten att gå dit för att få prata.

– Men barnmorskan frågade inte ens hur vi mådde, säger Nea Boström.

Sanne Wiman som väntar sitt första barn om en månad har också bytt till Uppsala.

– Där frågar de hur man mår och de kollar blodtrycket, hjärtljuden och järnvärdet varje gång. Och de känner på magen och visar hur min sambo kan känna, säger hon.

– Man kan ringa och ställa frågor och man känner sig välkommen. Där tar besöken minst 30-40 minuter, säger Nea Boström.

Nina Ekwall var orolig över att barnet kanske inte växte som det skulle. När hon inte fick svar på sina frågor bokade hon ett tillväxt-ultraljud privat för att lindra sin oro, något som ifrågasattes av barnmorskan vid nästa besök. Men Nina Ekwall vågade inte klaga.

– Jag var livrädd att jag inte skulle få den vård jag behövde om jag klagade.

– Första gången man väntar barn är allt nytt. Man har ingen aning och så får man ett sådant bemötande. Man är helt utlämnad till dem, säger Joakim Rickheden.