Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar kräver svar om Bålbroskolan

Föräldrar till barn på Bålbroskolan saknar svar på frågor kring den planerade evakueringen av skolan. Under onsdagen samlade de till möte för att diskutera läget.

Annons

Bålbroskolan har dömts ut som skola i sitt nuvarande skick av Norrtälje kommun. Orsaken är att skolans tak läcker in vatten och att det finns risk för mögelspridning. Taket har också pekats ut som en risk eftersom det är felkonstruerat. På grund av detta utreder fastighetskontoret en evakuering av verksamheten efter sommaren. Allt pekar mot att skolan kommer att inhysas i Långsjöskolan. Under sommaren ska Bålbroskolan undersökas för att se om den kan renoveras eller om en helt ny skola ska byggas.

Flera föräldrar och skolpersonal är dock tveksamma till om det verkligen är så illa ställt med skolbyggnaden. Under onsdagen ordnade Veronica Zackrisson och Ann Bäckman, som ingår i en föräldragrupp, ett möte för föräldrar på skolan. Skolans skyddsombud Irina Rubin informerade om arbetsmiljöläget.

– Arbetsmiljöverket har sagt att det inte finns någon akut fara. Det finns mikrobiologisk tillväxt, men att den är inkapslad i väggarna. Det är ingen fara för arbetsmiljön, sa hon. – Efter det har fastighetsavdelningen gjort en utredning och börjat prata om att det är taket som är problemet i stället, sa Veronica Zackrisson.

Föräldragruppens utgångspunkt är att fastighetsavdelnings chef Peter Elenfalk inte kan bevisa att läget är så akut.

– Varför måste det gå så snabbt. Gör mätningar, ventilera och stötta taket så kan våra barn gå kvar medan en ny skola byggs, sa Ann Bäckman, som också saknar information från barn- och utbildningsförvaltningen.

Flera föräldrar ser liksom hon flera frågetecken kring en flytt till Långsjöskolan.

– Hur ska 600 barn få plats i matsalen, hur ska alla kunna ha rast, hur ska lärarna få plats. Vi får inga svar.

– Det är känt sedan 1998 att taket är felkonstruerat. Nu är det plötsligt akut. Taket har gått igenom alla besiktningar sedan 2010, sa Jonny Holmström, som också är med i föräldragruppen.

Några ifrågasatte också varför det ska undersökas om en renovering överhuvudtaget är möjlig.

– Varför ska de öppna väggarna och plocka ned allting. Peter Elenfalk pratar om att vara ekonomisk med skattebetalarnas pengar. Vad kostar det inte att flytta. Bygg en ny skola direkt i stället.

– Det verkar finnas ett informationsproblem. Begär ett möte men fastighetsavdelningen och barn- och utbildningschefen, föreslog Hans Andersson, gruppledare för Folkpartiet som också besökte mötet.

Peter Elenfalk svarar på kritiken i fredagens NT.