Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar anmäler skola för mobbning

Föräldrarna Malin och Robert är kritiska mot att Parkskolans ledning inte agerar mot att deras barn blir mobbade i skolan. – Det handlar om inkompetens, säger Robert.

Annons

Malin och Robert har två barn som går på lågstadiet på Parkskolan i Norrtälje. Barnen blir, enligt föräldrarna, regelbundet retade och ska också ha blivit slagna. Kränkningarna sker både på fritids och på rasterna i skolan, enligt föräldrarna. Det här har de påtalat för skolans biträdande rektor Ildico Hellman flera gånger, senast på ett möte för två veckor sedan.

– Min dotter blir kallad tjock, fet och gris. Det har även andra föräldrar och barn berättat. När det här pågått i två veckor i rad på fritids krävde vi ett möte med Ildico. Hon säger att de inte sett något och att hon inte tycker att det är mobbning, säger Malin.

Sonen ska också ha blivit slagen. Vid ett tillfälle blev han sparkad av en annan pojke och vid ett annat slagen med en pinne, säger föräldrarna.

– Skolan fick reda på det, men då fick vi höra att pojkarna inte ens lekt fastän vi hört av en tredje pojke att vår son blivit sparkad, säger Robert.

Familjen har tagit upp situationen flera gånger med klasslärarna som har försökt agera.

– När inget händer hos rektor finns det inte mycket de kan göra.

Malin och Robert uppskattar att de haft fem, sex möten om barnen. Minst tre har varit med rektorn. Trots det händer inget, menar de.

– Vid ett möte fick vi höra att vi skulle titta på deras del i det hela. Både Ildico och en anställd på fritids har sagt att det kanske bara är deras känsla, säger Malin.

Skollagen är tydlig. Om det kommer till skolpersonalens kännedom att en elev blir utsatt för kränkande behandling ska det rapporteras till rektor som ska utreda. Rektorn ska också rapportera till huvudmannen, i Parkskolans fall till kommunen. I veckan skickade de in en anmälan till Skolinspektionen. De överväger också att byta skola.

Droppen kom när dottern nyligen bröt fingret på gymnastiken och skolan inte skrev en händelserapport.

– Skolan ringde aldrig. De tyckte att jag ändå skulle komma och hämta så snart. När jag kom såg jag direkt att fingret kunde vara brutet. Då hade fyra lärare kollat på handen och inte sett något trots att hon hade svårt att klä på sig själv, säger Malin.

Familjen flyttade från en annan kommun till Norrtälje i början av året för att sonen blev mobbad. De ringde först runt för att höra hur skolorna såg på mobbning.

– På Parkskolan sa de att det var nolltolerans. Vi har ingen mobbning, sa de till oss, säger Robert.

Fotnot: Av hänsyn till barnen publicerar NT inte familjens efternamn.