Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Vänsterpartiet kan skatterna alltid höjas

Vänsterpartiets senaste krav i budgetförhandlingarna är ett bra exempel på partiets politik: allt handlar om att fördela pengarna, inget om att se till att det finns några pengar att fördela. För Vänsterpartiet kan skatterna därför alltid höjas lite till.

Det är inte så ofta som Vänsterpartiet föreslår en skattesänkning. Men i helgen hände det faktiskt.

I helgen kom nämligen Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson med partiets senaste krav i budgetförhandlingarna med S-MP-regeringen: sänkt skatt på sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension. Skattesänkningen skall bara vara några hundralappar, men minska skatteintäkterna med omkring en miljard. Denna skattesänkning vill Vänsterpartiet finansiera med skattehöjningar, till exempel återinförd förmögenhetsskatt, högre skatt på aktieutdelningar och lägre ränteavdrag.

Orsaken till att Vänsterpartiet vill göra denna skattesänkning är att de med sjukersättning i dag betalar högre skatt än dem som jobbar. Det tycker Vänsterpartiet är fel. "Det kan ju inte vara meningen i ett välfärdsland som Sverige, att den som är sjuk ska betala mest i skatt", sade Ulla Andersson i en tv-intervju.

Det kan låta vettigt. Men orsaken till den här skillnaden är de jobbskatteavdrag som alliansregeringen införde, och som S-MP-regeringen inte har avskaffat. Jobbskatteavdragen innebar att skatten på arbete blev lägre än skatten på a-kassa, föräldrapenning och sjukersättning. Syftet med detta avdrag var att göra det mer lönsamt att jobba, och på så sätt göra att fler jobbade och att fler jobbade längre tid.

Jobbskatteavdragen har fungerat. De har gjort att fler jobbar, vilket har inneburit högre skatteintäkter. Jobbskatteavdragen är därmed en av anledningarna till att sysselsättningsgraden i Sverige är överlägset högst i EU.

Vänsterpartiet röstade konsekvent emot alla jobbskatteavdrag. Vänsterpartiet vill i förlängningen att jobbskatteavdragen tas bort och att skattsatsen för dem som jobbar skall vara lika hög som för dem som får a-kassa, föräldrapenning eller sjukersättning.

Det här är väldigt typiskt för Vänsterpartiet. Vänsterpartisterna är alltid intresserade av hur fördelningen i samhället ser ut, men inte av hur det skapas något att fördela. För Vänsterpartiet tycks skatterna för de "rika" aldrig kunna bli tillräckligt höga, oavsett vad detta får för konsekvenser för antalet arbetstillfällen eller för skatteintäkterna. För Vänsterpartiet ger högre skatter alltid högre skatteintäkter. Att högre skatter på arbete kan göra det mer ointressant att arbeta tycks man inte ha någon som helst förståelse för, på samma sätt som man inte tror att högre bidrag minskar intresset för att arbeta.

Den här bakvända synen på ekonomi genomsyrar Vänsterpartiet. Ett annat tydligt exempel är partiets krav på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Att detta skulle innebära mycket kraftigt ökade kostnader för den offentliga verksamheten och de svenska företagen tycks man inte bry sig om.

Det är därför bara att hoppas att Socialdemokraterna kan stå emot Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingarna. För även om Socialdemokraternas ekonomiska politik också har stora brister, så finns det ändå en viss förståelse för vikten av ekonomisk tillväxt och att välståndet måste skapas innan det går att fördela. Den insikten tycks helt saknas i Vänsterpartiet.