Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För oss liberaler är jämställdhetsfrågorna en av de viktigaste inför valet 2018

Just nu skrivs historia. Tusentals kvinnor inom olika branscher berättar om trakasserier och sexuella övergrepp.

#MeToo har satt en kraft i rörelse som bara växer. Varje dag som vi tar del av berättelserna ställer vi oss frågan: hur har det här kunnat få hända?

Nu går det inte att vrida klockan tillbaka. Efter att så många kvinnor vittnat om vad de har fått utstå växer kraften att förändra och toleransen mot tystnadskulturen finns inte längre.

Liberaler har i alla tider stått upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. För demokrati, rösträtt och allas rätt till egen försörjning. För lika lön för lika arbete och delat ansvar för hem och barn.

Liberaler har fört kampen mot alla former av mäns våld mot kvinnor och i dag står vi främst i arbetet mot hedersförtryck och kvinnors rätt till jobb, utbildning och frihet oavsett bakgrund eller religion. Vi har kämpat för en ”samtyckeslag” i sexualbrottslagstiftningen som förtydligar principen om att ”ett ja är ett ja” och ett ”nej är ett nej”.

Det är lätt att tro att jämställdhetsarbetet är färdigt i ”världens mest jämställda land”, men så är det inte. I dag är ttill exempel aborträtten hotad av Sverigedemokraternas kvinnofientliga politik.

Precis som #MeToo-rörelsen visar oss finns det en utbredd ojämställdhet som tar sig uttryck i såväl attityder som handlingar som kränker och förminskar kvinnor. Det pågår här och nu. På arbetsplatser. På bussar. Och uppenbarligen på alla andra platser i samhället.

Detta måste få ett slut. Vi behöver arbeta för jämställdhet på alla nivåer och på alla samhällsområden. Polis och rättsväsende måste möta kvinnorna som anmäler på bästa sätt. Våldtäktsmål får inte läggas på hög utan måste utredas skyndsamt. Skolan får aldrig acceptera att flickor kränks i ord och handling. Ingen ska behöva utstå sexuella trakasserier eller övergrepp på sitt arbete och inte heller inom idrott eller föreningsliv.

Kvinnor och män måste dela makt och ansvar. Jämställdhet har aldrig kommit av sig själv. Utvecklingen har skett tack vare kvinnorörelsen, politiska partier och starka opinionsbildare. Ofta i hårt motstånd.

I vårt parti har vi länge arbetat med varvade listor till valen (principen varannan man, varannan kvinna) för att bidra till jämställdhet inom politiken. Det har gjort en enorm skillnad. Kvinnors frågor har under samma period kommit allt högre upp på den politiska dagordningen. Politiken är inte längre ett reservat för män, men den kampen har varit tuff.

För oss liberaler är jämställdhet en av de viktigaste frågorna vi ser framför oss. Till slut handlar detta om att män måste respektera kvinnor fullt ut och att alla människor respekterar varandras lika värde.

Karin Karlsbro (L), Norrtälje

Sofia Almgren (L), Österåker

Veronika Areskoug (L), Norrtälje

Karin Beronius (L), Norrtälje

Linda Bjernler (L), Norrtälje

Paula Christofidi Cederqvist (L), Norrtälje

Elisabet Ek (L), Norrtälje

Christina Frisk (L), Norrtälje

Agneta Hedlundh (L), Norrtälje

Jessica Johnsson (L), Vallentuna

Ylva Mozis (L), Vallentuna

Jenny Nordström (L), Österåker

Gunnel Orselius-Dahl (L), Vallentuna

Birgitta Sämskar (L), Norrtälje

Åsa Wennerfors (L), Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel