Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För mycket snack – för lite verkstad

Nu har det snart gått tre år sedan den nya skolbibliotekslagen trädde i kraft, den som säger att eleverna i varje skola skall ha tillgång till ett skolbibliotek.

Annons

Så bra då. För då är det naturligtvis så att alla äntligen följer den? Trodde du ja! Norrtälje kommun bryter fortfarande flagrant mot lagen. Mer än hälften av skolorna i kommunen – 18 av 28 – har överhuvudtaget inte något skolbibliotek. (Med reservation för att siffran kan vara marginellt felaktigt åt ena eller andra hållet. Det är nämligen inte lätt att få en exakt uppfattning om den här frågan: det är ett ämne som kommunens tjänstemän och politiker gör allt för att undvika.)

Grundskolechefer har kommit och gått. Nätverksgrupper har resonerat och åkt på inspirationsresor. Planer har tagits fram. Ordföranden för barn- och skolnämnden har bytts ut. Men på skolbiblioteksfronten har ändå inget konkret hänt. Det har varit mycket snack – och lite verkstad.

Nästan tre år har kommunen haft på sig. Den förre nämndordföranden skyllde år 2011 på att man väntade på riktlinjer från myndigheterna på riksnivå. Det argumentet håller inte längre.

Det som verkligen har hänt i skolbiblioteksfrågan i kommunen kan beskrivas som något enstaka steg framåt – och två-tre bakåt. Istället för att sätta fart och försöka lösa problemen och se till att skolorna får sina bibliotek har den nye grundskolechefen Magnus Persson tvärtom demonstrerat sitt ointresse och stjälpt problemet neråt i hierarkin, till en underordnad tjänsteman. Bekvämt!

Dessutom säger barn- och utbildningskontorets ledning att man inte vill lägga sig i hur de enskilda skolorna löser biblioteksfrågan. Rektorerna är suveräna, säger man. Det måste kännas skönt för rektorerna att vara suveräna – men att inte ha några pengar att vara suveräna för. En fin form av frihet. Men det låter ju bra. Eller?

Norrtälje kommun är inne på helt fel väg när det gäller skolbiblioteken. Det som måste till nu är att frågan förs upp på den högsta politiska nivån i kommunen. Barn- och skolnämnden måste få till uppgift att snarast se till att skolorna förses med bibliotek enligt gällande lag. Nämnden måste givetvis också få de ekonomiska medel som krävs till projektet. För pengar måste till, och det är naturligtvis där skon klämmer. Skattesänkningar och överskott verkar vara viktigare än våra barns framtid. (För att inte tala om dyra uppsnyggningar längs ån).

Kompetensen när det gäller biblioteksfrågor finns ju redan i kommunen: ett par hundra meter från kommunhuset – nämligen i biblioteket. Starta ett ordentligt samarbete mellan de två förvaltningarna kultur och fritid och barn och skola.

Nu kommer förstås någon att säga: Vad ska vi med mossiga bibliotek till? Ge ungarna varsin Ipad i stället. Så är väl allt frid och fröjd sen!

Nej, så enkelt är det inte. Anledningen till att den här frågan är så viktig är att den handlar om våra barns framtid. Norrtälje ligger ju i botten i riket när det gäller elevernas studieresultat. Skolbiblioteken är en del i arbetet att lyfta resultaten, och ge barnen bättre chanser i livet.

Vad är då ett bibliotek? Ja, det är inte det som en del rektorer och andra tjänstemän tror: ett rum med några böcker. Ett bibliotek är en resurs som bidrar till att eleverna vänjer sig vid läsning och info-sökning. Därför måste det i biblioteket finnas bibliotekarier. Ett rum med bara böcker är inget bibliotek – för att göra skäl för den beteckningen måste det finnas både teknisk utrustning och mänsklig kompetens på plats. Ett bibliotek är det samlade utbud som finns där: tryckta och elektroniska resurser – plus kompetent personal.

Alltså: Upp med skolbiblioteksfrågan på högsta politiska nivå. Ta tag i det här nu, Kjell Jansson och Bino Drummond. Fram med pengarna som det kommer att kosta. Det är ju inget lyxlir det handlar om – utan att följa lagen!

Nu har jag tjatat färdigt. Nu ska jag skriva en ny text. Den ska börja: Kära Skolinspektionen, och handla om en kommun som bryter mot lagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel