Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkracekungen växlar upp och testar rallycross

Han är framgångsrikast av alla i folkrace. Nu prövar 28-årige Tobias Svärd från Skebobruk lyckan i rallycrosserien RallyX on Ice!

Annons

– Jag har 67 A-finalsegrar hittills i karriären. Med den siffran passerade jag i fjol västgöten Tomas ”Månen” Andersson och är nu bäst i landet, berättar Orionföraren.

Säkert är detta faktum en bidragande orsak till det telefonsamtal han fick för några dagar sedan.

Andreas Eriksson från Nynäshamn – som bygger och driver rallycrossbilar på heltid – undrade om Tobias var intresserad av att hyra en Super Lite-bil till vinterns nystartade RallyX-serie.

– Det kom helt oförberett. Men självklart tände jag på idén, förklarar Tobias.

Som nu ser fram mot premiären på Höljesbanan i norra Värmland om en och en halv vecka.

– Tja, nu blir det förstås bråda dagar. Ett problem är att jag måste få testa och träna med bilen innan tävling. Har aldrig kört fyrhjulsdrivet förut och heller aldrig använt mig av sekventiell växellåda.

På hemmaplan finns det inte någon isbana, men Tobias tror det ska lösa sig.

Super Lite är en enhetsklass för bilar med 310 hästkrafters motorer, sexväxlad sekventiell låda samt fyrhjulsdrift. Klassen introducerade i fjol i SM och den körs även internationellt.

Motståndet i RallyX on Ice bestås av delar ur världseliten, bland andra finske Joni Wiman samt STCC-kändisen Richard Göransson, Kumla. Även svenska mästaren i SuperCar, Sebastian Eriksson från Hagfors kommer att delta.

Målsättning?

– Att inte göra bort mig. Det är nog ungefär så pass långt som jag törs sträcka mig, skrattar Tobias avslutningsvis.