Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusikfestival i kyrkan 

Svängiga och mästerliga folktoner från nyckelharpa fiol, flöjt och gitarr, körsång från ung och gammal och locktoner från kulande kulla.

Detta är bara ett litet axplock av allt vad som bjöds när Rimbo församling bjöd in till folkmusikfestival under dagarna två i helgen. Det blev en riktig musikfest för ung som gammal. Där fanns alla, från äldste deltagaren Lars Ledin Gottröra, 88 år, till förskolebarn.

Från klockan ett på lördagen till nio på söndagskvällen bjöds på folklig musik och sång från ärrade proffs säväl som från unga amatörer. I princip oavbrutet strömmade folkmusik ut från den öppna porten till den medeltida kyrkan.

Inne i det svala kyrkorummet bjöds bland annat på mästerlig musik när världsmästaren på nyckelharpa när Magnus Holmström spelade upp tillsammans med Tomas Limpan på gitarr.

I pausen därefter spelades även folkmusik utanför porten. Det var Kulturskolan som tog fram sin folkliga repertoar.

– Festivalen är ett axplock av allt som finns att framföra, en liten droppe i havet, säger initiativtagaren till festivalen och kyrkomusiker i Rimbo Helene Cocozza.-

Hennes ambition var att besökarna skulle få uppleva folkmusiken i koncentrerad form. Och få en inblick i hur starkt folkmusiken lever inom kyrkan.

– Och därmed förstå att kyrkan är en självklar traditionsbärare av denna genre, säger hon.