Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus borde fått ännu lägre bidrag

Annons

Surt, sa räven om rönnbären. Socialdemokraterna gratulerar Sverigedemokraterna till ”politiska framgångar i kommunen” i och med det minskade bidraget till Folkets hus. De skulle kunnat gratulera till demokratiska framgångar också. Eller helt enkelt hänvisa till sunt förnuft och rättvisa för samtliga kommunens samlingslokalhållande föreningar.

Anmäl text- och faktafel

Folkets hus-föreningarnas starka band till Socialdemokraterna gör dem knappast mer värda än alla de andra hårt slitande bygdegårdsföreningarna runt om i vår till ytan stora kommun.

Folkets hus-föreningarna går knappast lottlösa. Av de totala anslagen på nära 2 miljoner kronor går lejonparten, omkring 1,5 miljoner kronor, till fyra Folkets hus-föreningar. Övriga sexton föreningar delar på resten, alltså småsmulor i sammanhanget. Att Socialdemokraterna huserar med sin partilokal i Folkets hus och att många förtroendevalda socialdemokrater sitter i styrelserna för Folkets hus-föreningarna gör det en smula märkligt och demokratiskt tvivelaktigt att skrika efter ännu mer pengar.

I reglerna för att erhålla föreningsbidrag kan man nämligen läsa att ”bidraget är avsett att underlätta för Folkets Husföreningar, bygdegårdar och liknande att hålla ändamålsenliga samlingslokaler öppna för alla och därigenom bidra till människors möten och en utveckling av demokratin inom Norrtälje kommun”.

Detta avtal bröt Folkets hus mot i september 2016 då man med kort varsel ställde in ett SD-arrangerat evenemang, en föreläsning med opinionsbildaren Ian Wachtmeister. När bokningen gjordes långt tidigare hördes inga protester. Folkets hus och Socialdemokraterna gillar som bekant inte Sverigedemokraternas politik, och det må så vara, men det spelar ingen roll här. Personliga åsikter är irrelevanta och Sverigedemokraterna har samma rätt att hyra lokalerna som övriga folkvalda partier. Annat vore det om Folkets hus inte tog emot kommunalt stöd, som ju är skattemedel som samtliga kommuninvånare bidrar till, faktiskt även de som röstar på Sverigedemokraterna.

Alldeles oavsett det avbokade SD-evenemanget så har Folkets hus mottagit ett orimligt högt bidrag i relation till övriga lokalhållande föreningar. Det är ännu ett demokratiskt argument för beslutet om det minskade stödet.

Med starka demokratiska argument i ryggen gick vi mycket riktigt till val på att mer rättvist fördela det samlingslokalhållande bidraget till fler av de mindre aktörerna i kommunen. Vi nådde inte ända fram eftersom vi anser att bidraget till Folkets hus-föreningarna borde ha dragits ner ännu mer. Men vi lovar att återkomma nästa år igen då bidragen åter ska klubbas i kultur- och fritidsnämnden.

Andrea Kronvall (SD), gruppledare SD

Dennis Ekström (SD), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Tommy Grönberg (SD), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Christer Sundquist (SD), ersättare kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons