Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta regering och riksdag till Östersund

Det är ingen självklarhet att riksdag och regering skall vara placerade i landets största stad, skriver företrädare för Landsbygdspartiet oberoende.

I en tid när hela Sveriges landsbygd och stora delar av norra Sverige känner utanförskap, så är även symbolhandlingar viktiga för Sverige och demokratin. För att ge tyngd åt kravet ”hela Sverige skall leva”, öka sammanhållningen och visa på att Sverige är större än Stockholm, så föreslår Landsbygdspartiet oberoende att riksdag och regeringskansli flyttas från Stockholm till Östersund, mitt i Sverige.

Det är ingen självklarhet att riksdag och regering skall vara placerade i landets största stad. I till exempel Kanada är Toronto störst men Ottawa huvudstad. I Australien är på samma sätt Melbourne störst men Canberra huvudstad. Brasilien byggde i inlandet en ny huvudstad, Brasilia, som invigdes 1960.

Det är bra för landet som helhet att det görs investeringar i byggande och infrastruktur. Men att förlägga dessa investeringar till redan överhettade storstadsregioner är kontraproduktivt. En flyttning till Östersund skulle - utöver lokalt byggande - förmodligen även resultera i en upprustning av inlandsbanan och ge en ökad framtidstro utmed hela denna bana och hela regionen.

Regering och riksdag behöver bra kommunikationer i form av flyg och järnväg. Däremot finns inte behovet av kustnära placering. I ett krigsscenario finns risk för bomber från såväl flyg som båtar vid kustplacering, men en inlandsplacering reducerar den senare risken. Således en större trygghet för landets ledning.

Stora delar av riksdagsmännen och kansli byts ut vart 4:e år – särskilt vid regeringsbyte. Människor från hela Sverige skall då flytta till en ny arbetsplats. Denna kan då lika gärna vara förlagd till Östersund som till Stockholm. Den nya placeringen bör gälla från valet 2022.

Magnus Malmsten, Landsbygdspartiet oberoende, Norrtälje

Arne Gunnarsson, Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel