Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingmottagningar blir kvar

Flyktingarna blir kvar på Skebo herrgård och Bergby gård. Migrationsverket förlänger de tillfälliga avtalen med anläggningarna.

Skebo herrgård i Skebobruk och Bergby gård intill Väddöviken har tagit emot asylsökande sedan oktober förra året. Just nu bor 79 respektive 65 personer på Migrationsverkets två tillfälliga boenden i kommunen.

Myndighetens första avtal med gårdarna löpte ut sista januari. Men nu är parterna överens om att förlänga samarbetet till 31 maj.

– Vi har ett fortsatt stort behov av platser på tillfälliga boenden, säger Martin Helander, kapacitetsplanerare på Migrationsverket.

Orsaken är ovanligt stora flyktingströmmar, främst från Syrien, och bostadsbristen i de flesta av landets kommuner. Cirka 10 000 personer som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige tvingas bo kvar i Migrationsverkets egna lägenheter i väntan på kommunplacering.

Både Bergby gård och Skebo herrgård är nöjda med att ha tecknat nya kontrakt med Migrationsverket.

–Vi är inte så bokade över vinterperioden och då är det här en bra lösning, säger Göran Larsson som driver Bergby gård som även har öppet för matgäster, kurser och konferenser.

– Flyktingverksamheten fungerar bra och det nya avtalet gör att vi kan fortsätta att ge jobb åt tio personer på herrgården, säger Annika Björklund på Skebo herrgård.