Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingkrisen 2015 – kris för vem?

Annons

I en serie artiklar berättar Norrtelje Tidning på ett odramatiskt och engagerat sätt om människorna bakom det som allmänt kallas flyktingkrisen 2015. För bakom alla svarta rubriker och hotbilder som sprids, så handlar det just om människor som du och jag. Om det enda liv som vi människor har en gång och aldrig mer.

Då talade landets statsminister, Carl Bildt, inte om kris. Nyhetsmedia sprang inte som en hönsflock dit alla andra sprang. Så var det inte 2015.

I början av 1990-talet tog Sverige också emot asylsökande i sexsiffrig storlek. 2015 under ett kalenderår. 1992–1993 under två halvår med mellanliggande nyår. Tolv månader då som nu.

Då talade landets statsminister, Carl Bildt, inte om kris. Nyhetsmedierna sprang inte som en hönsflock dit alla andra sprang. Så var det inte 2015.

När krigen på Balkan var slut återvände många av de som hade något att återvända till. Men många blev kvar och har byggt upp nya liv för sig och de sina. De har gjort Sverige till ett rikare land. Det finns ingen anledning att tro att inte detsamma skulle gälla för de som kom hit från ett krigshärjat Afghanistan eller ett nästan utbombat Syrien.

Men var flyktingkrisen 2015 verkligen en kris till skillnad från 1992–1993? Då kämpade Sverige med sviterna av den djupaste finanskrisen i modern svensk historia.

Många av de ensamkommande som hotas med att sändas ”tillbaka” till Afghanistan har aldrig levt där. De har hört till den i alla tider förföljda minoriteten hazarer, som sedan åratal levt i exil i Iran, där unga hazar-pojkar under tvång sänds för att dö vid fronten. För svenska myndigheter räknas bara om de fått avvisningsbeslut före eller efter sin 18-årsdag.

Men var flyktingkrisen 2015 verkligen en kris till skillnad från 1992-1993? Då kämpade Sverige med sviterna av den djupaste finanskrisen i modern svensk historia.

2015 var Sverige en av världens rikaste och stabilaste stater. Varför orkade Sverige inte 2015 med det som vi orkade med 1992-1993? Ett viktigt skäl är bristen på politiskt ledarskap 2015.

Men det viktigaste är det som vi även nu i sommar har kunnat iaktta runt de omfattande skogsbränderna. Det offentliga Sverige har i jakten på sänkta skatter sedan mitten av 1990-talet nedrustat så att vi bara nätt och jämnt klarar det som är helt normalt. Varje oförutsedd påfrestning står vi handfallna inför. Såväl beredskap som resurser saknas.

I lyckolandet Sverige ska det aldrig hända oförutsedda händelser.

På 1990-talet fanns det bostäder att inkvartera också nyanlända i. Sedan dess har tusentals moderna bostäder sprängts bort på många håll i landet med stöd av statsbidrag. Inte kan man ha tomma lägenheter ute i landets kommuner! Då var en bostad till för att bo i – i dag mest för att öka sitt kapital.

Även i Norrtälje har jag om och om igen hört ansvariga politiker säga ”det är klart att det finns luft i organisationen". Till slut finns det inte ens det. Men, viktigast av allt har varit att hålla skatten så låg som det bara går eller lite till.

Poliser, lärare, brandmän, läkare och socialsekreterare finns numera bara nätt och jämnt för att klara det normala. I många fall går de på knäna redan i normalfallet. Ständiga sparbeting i kommunerna har skalat bort varje uns av marginal som är så nödvändig när det händer något oförutsett.

Även i Norrtälje har jag om och om igen hört ansvariga politiker säga ”det är klart att det finns luft i organisationen". Till slut finns det inte ens det. Men, viktigast av allt har varit att hålla skatten så låg som det bara går eller lite till.

Fram till 2015 var det i stort sett bara Sverigedemokraterna som utgick ifrån att alla som söker sig hit från världens mest fruktansvärda krigshärdar är kriminella, bedragare eller skojare. Då kunde man politiskt fortfarande hålla isär asylsökande och flyktingar, som söker skydd undan risk för sina liv, från de invandrare som söker en annan framtid i vårt land.

Asylpolitik var en sak och invandringspolitik en helt annan. I dag blandar ansvariga politiker hej vilt och kallar allt migranter för att slippa ta ansvar.

Nej, flyktingkrisen 2015 var ingen kris mer än för den rännil av skyddsbehövande i Europas närhet som sökte sig hit. Men, den avslöjade, liksom tsunamin 2005 och skogsbränderna 2018, att ett Sverige rikare än någonsin är svagare än kanske någonsin att hantera oförutsedda påfrestningar. Och det kommer att hända igen, även om vi aldrig i förväg vet vad.

Allvarliga påfrestningar för vårt samhälle, vilket 2005, 2015 och 2018 visat att vi inte alls har beredskap eller marginaler för. Då blir det kris.

Lennart Rohdin (L), Gräddö, statssekreterare (FP) för flyktingfrågor 1991–1993

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel