Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingförläggning till Bergby gård

76 nyanlända flyktingar har flyttat in på Bergby gård. Anläggningens nya ägare och Migrationsverket har kommit överens om ett korttidsavtal som löper till sista januari.

Annons

Konferensgården Bergby gård bytte ägare i början av hösten. Köparna hade då långtgående planer på att behålla kurs- och konferensverksamheten men samtidigt satsa på en sportigare profil med cykel- och längdskidåkningspaket. En förfrågan från Migrationsverket i oktober ändrade planerna.

– Nu bedriver vi tillfälligt boende för asylsökande med 76 platser och serverar tre mål mat om dagen, säger Göran Larsson som driver Bergby gård tillsammans med en kompanjon.

Flyktingarna, som bland annat kommer från Syrien, Albanien, Afghanistan och Pakistan, bor i områdets stugor sedan 3 november. Höstens stora tillströmning av asylsökande, främst från Syrien, har tvingat Migrationsverket att direktupphandla fram nya boenden. Även Skebo herrgård har förvandlats till flyktingförläggning i väntan på att nya ägare tar över.

Parallellt med flyktingmottagningen serverar Bergby gård luncher och middagar för allmänheten och håller öppet för konferenser.

– Det fungerar otroligt bra att kombinera de olika verksamheterna, säger Göran Larsson, som tidigare drivit fjällhotell i Funäsdalen.