Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygvärdinnor ofta trakasserade

Att vara flygvärdinna innebär en hel del ovälkomna inviter. Hela
27 procent uppger att de någon gång har blivit sexuellt
trakasserade på jobbet, enligt en ny undersökning.

Pussar, smekningar, nyp i baken och andra typer av beröringar. Det är sådant som många flygvärdinnor får utstå på jobbet. 27 procent har någon gång upplevt sexuella trakasserier, enligt en ny enkät gjord av jämställdhetskommittén i Hong Kong. Sammanlagt har 9 000 flygvärdinnor fått enkäten, som genomförts i samarbete med Hong Kong Flight Attendants Alliance, där bland annat Cathay Pacific, British Airways och United Airlines ingår, skriver CNN. Endast 392 fullständiga svar kom dock in, och av dem var 86 procent kvinnliga respondenter.

"Stirrar sexuellt"

Vanligast är fysiska övergrepp. Men somliga visar också pornografiskt material, stirrar på ett "sexuellt" sätt eller ber om sexuella tjänster. 59 procent av trakasserierna kommer från kunder medan 41 procent i stället utförs av kollegor. Sammanlagt uppger 29 procent av kvinnorna och 17 procent av männen att de har blivit trakasserade.

Mariana Law från jämställdhetskommitéen kommenterar det låga svarsantalet till CNN:

-En anledning kan vara att vissa människor kan betrakta sexuella trakasserier som ett pinsamt eller svårt ämne och kanske inte känner sig bekväma med att dela den typen av information med andra. (TT)