Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygtur för flera

De som drömmer om att susa snabbt fram genom luften kan nu göra det med sällskap. En zipline för grupper har öppnat i norra Wales.

Linbanor världen över tävlar om att bli både längre och högre. Men norra Wales satsar i ställetpå att man ska kunna dela flygturen. Här byggs till sommaren världens första zipline där fyra personer får plats att åka i bredd. Attraktionen ligger vid Llechwedd Slate-grottorna, nordöst om Porthmadog. Sammanlagt åker man cirka 2,5 kilometer, varav som högst cirka 450 meter över marken. Samma företag som öppnar attraktionen slog nyligen upp portarna till Zip World Velocity, i ett stenbrott i Bethesda. Där finns flera olika zip line, bland annat den längsta i Europa.

Här är två andra höjdarupplevelser.

Världens högsta zip line

I Val Thorens kan man numera åka genom luften - på hisnande 3 230 meters höjd. I attraktionen La Tyrolienne är man inte heller skyddad av någon kabin, utan hänger fritt i luften precis som på andra zip line. Attraktionen transporterar våghalsiga personer mellan skidområdena Orelle och Val Thorens, via Maurienne och Tarentaise.

Världens högsta berg och dal-bana

I sommar invigs amerikanska Zumanjaro, på nöjesparken Six Flags i New Jersey. Här åker man över 126 meter upp i luften på cirka 30 sekunder - för att sedan störta nedåt i mer än 90 kilometer i timmen. Det blir ungefär tio sekunder av adrenalinstinn färd. Men först stannar gondolerna ett par evighetslånga sekunder på högsta punkten - där man kan se 83 kilometer bort, ut över skyskraporna i Philadelphia.