Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera satsningar trots kritik

Under en tid har Centerpartiet lokalt fått stort utrymme i NT. Även mitt namn förekommer. Senast i samband med några avhoppare från partiet. Det påstås att Centern är toppstyrt.

Vem har sanningen i dagens överflöd av information? Finns det någon sanning? Javisst. Jag, som funnits i händelsernas centrum, har min del av sanningen. Journalister ger sin bild som bygger på uppgiftslämnare. Avhopparna har sin bild och påstår att Centern är toppstyrt.

Kritik riktas mot Berit Jansson (C). Även jag får kritik för toppstyrning. Jag säger, det är fel. Beslut i vårt parti tas i god demokratisk ordning – alla får säga vad man vill på våra möten. Alla får inte som man vill. Majoriteten beslutar. Vidare påstås att Centerpartiet sitter i knä på Moderaterna. Fel. Vi är ett av fyra partier. Beslut formas vid överläggningar. Centern har fått igenom många viktiga frågor. Vidare ondgör man sig över skattesänkningen på 20 öre.

I god demokratisk anda har majoritetens företrädare (C, FP, KD och M) förhandlat fram budget för två verksamhetsår, 2014-2015. I år finns plats för en skattesänkning med 20 öre (22 miljoner kronor). Det blir ändå betydande belopp över i reserv. Vård och omsorg har redan fått mer – runt 50 miljoner kronor. Det finns ändå reserver kvar.

Så skolfrågan – avhopparna ondgör sig över att kommunen inte följer den överenskommelse som träffades mellan fem partier. Också här har avhopparna fel.

Det ska göras en omfattande översyn av skolans verksamhet. Här krävs utredning på djupet. Vi i majoriteten är helt överens om hur utredningen ska gå till. I början av nästa år formas utredningsuppdraget. Det ska godkännas och följas av politiken under hela arbetet. Alla andra påståenden är fel. Några tror att utredningar kan göras på kort tid. Fel anser jag. Fort och fel ska undvikas.

I årets budget har i stort sett alla nämnder fått vad man begärt (notera att jag skriver ”i stort sett”). Även jag inser att det finns flera som ropar efter mer pengar. Joakim von Ankas värld finns bara på julafton. I vår värld finns det pengar över till angelägna behov. Intressant att notera är också att avhopparna bestämt sig för att bilda nytt kommunalt parti.

Enligt NT 19/12 avser det nya partiet behålla nu fastställd skattesats, 19:72, trots att just detta varit föremål för hög kritik. Man behåller skattesatsen genom att spara på andra ställen. Vad är nytt i detta synsätt?

Jag vet att tidningsläsare föredrar dystra nyheter framför goda, exempelvis när personer väljer att hoppa av politiska partier eller när fel begås inom sjukvården. Att skriva om goda, vardagliga insatser inom hemtjänst, inom sjukvården förekommer men mer sällan. Avhoppare får stort utrymme. Att vårt parti får nya medlemmar är goda nyheter. Vår valsedel till kommunfullmäktige vittnar om det. Folk som inte sitter vid sidan och gnäller utan avsätter tid att forma framtiden med andra – det goda samhället.

Några resultat inom kultur- och fritid: Folkets hus i Hallstavik får 500 000 kr extra, Pythagoras industrimuseum får drygt 400 000 kr i tillskott, från 990 000 kr till 1 400 000 kr, Konst i ån återkommer 2014, Minnesmärke 70 år efter balternas flykt över Östersjön till sommaren, Grisslehamn får turistattraktion – flytt av en Optisk telegraf från Stockholm. Nytt badhus, ny byggnad med konsthall och museum samt efterlängtad skateboardramp. Dock har kraven på rampers utformning skärpts vilket tyvärr kan försena.

Sist och viktigt för boende på Tjockö. Tack vare Centerns ihärdiga arbete rörande postfrågan på ön blir posten kvar – åtminstone ett år. Men vi lovar – Centerpartiet fortsätter bevaka och ge stöd till tjocköbornas arbete. Gott Nytt År!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel