Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera lantbrukare från kommunen prisades med stipendier: "Kul att få uppskattning"

Årets kvinna på landsbygden, Årets Stockholmsbonde och årets kulturminnesvårdande gärning. De tre priserna delades ut till lantbrukare i Norrtälje kommun under Hushållningssällskapet årsstämma på onsdagen.

Stipendiaterna prisades en summa på 10 000 kronor. Årets Stockholmsbonde blev Ulf och Carina Mattsson som driver Norr Malma gård och sin gård Fridhem. Paret har drivit jordbruk med inriktning på Kravgodkända mjölkkor och rekrytering fram till november 2009. Då flyttade mjölkkorna ut och fåren flyttade in. I dag har de 200 får på gården.

I motiveringen står det: "Ulf och Carina har en mångsidighet och drivkraft att utveckla och anpassa sina verksamheter utifrån samhällets trender och tänka nytt."

Carina Mattsson, hur känns det att prisas som Årets Stockholmsbonde?

– Jätteroligt, fantastiskt. Det är kul att få uppskattning för det jobb man lägger ner.

Vad ska ni göra för stipendiet?

– Vi håller på att bygger upp en butik och en gårdsstyckeri, som vi hoppas ska bli klart till i sommar. Tills dess hoppas vi kunna gå en kurs om hur man utvecklar sin gårdsbutik för att få hjälp med det, säger hon.

Årets kvinna på landsbygden blev Karin Broström, med motiveringen: "Karin är en driftig kvinna som övertagit föräldragården, vidareutvecklat den till bland annat ett kvighotell. Karins kvighotell och hennes arbete där, är en av de länkar som bidrar till arbetstillfällen och en levande landsbygd, som startar i Roslagsbro och blir ringar på vattnet i resten av kommunen."

Årets kulturminnesvårdande gärning gick till Bengt och Wanda Eklund som bor på Stomnarö. "För sin drivkraft, att följa i generationernas spår genom att fortsätta att driva, bruka och hävda ett småskaligt skärgårdshemman på Stomnarö, en ö utan fasta förbindelser.Samt att ha forskat och sammanställt Stomnarös historia."