Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler väljer att förhandsrösta

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Fler Norrtäljebor har valt att förtidsrösta i årets EU-val än inför valet 2009. Dessutom har många ”utsocknes” denna gång valt att avlägga sin förtidsröst i kommunen.

Inför valdagen på söndag den 25 maj har röstberättigade över hela landet bestämt sig för att vara ute i god tid.

Samtliga län utom Västmanland och Västernorrland har registrerat fler förtidsröster, enligt Valmyndigheten.

– Men det är ännu svårt att säga om det beror på ett ökat valdeltagande eller om det beror på att de röstande i högre utsträckning väljer att förtidsrösta, säger Mikael Forssander, valsamordnare i Norrtälje kommun.

Trots den ökade förtidsröstningen väntar de flesta, cirka 60 procent, till själva valdagen.

Förra gången kom en stor andel av förtidsrösterna under den sista veckan före valet, påpekar Forssander och konstaterar vidare att det ökande antalet förtidsröstande är en trend som håller i sig från förra EU-valet 2009.

Nytt för i år är att valnämnden har sett till att det går att rösta även på Flygfyren, och enligt Forssander har mycket arbete lagts ned på att öka tillgängligheten.

– Det är intressant att vi har lyckats fånga upp många utanför kommunen, många av dem har valt att rösta på Flygfyren. Numera kan vi ju skriva ut röstkorten på plats, allt man behöver ha är en id-handling.

EU-valet

Val till Europaparlamentet hålls vart femte år. Från den 7 maj har det varit möjligt att förhandsrösta.

Det är kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska ha förhandsröstning.

I Norrtälje kommun är det möjligt att förtidsrösta på ett tiotal platser bland annat Folkets hus i Hallstavik, Ica Flygfyren, Ica Väddö, Bilisten i Furusund, Rimbo bibliotek och Ica Gräddö.

För fler lokaler och öppettider gå in på: www.val.se