Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vägrar delfinarier

Späckhuggare och delfiner är ingen lämplig turistattraktion, enligt resenärer i en ny undersökning. Reseföretag uppmanar till bojkott.

Annons

86 procent skulle dra sig för att besöka en marin park där delfiner och späckhuggare hålls inspärrade, det visar en brittisk undersökning av Censuswide, för det etiska reseföretaget Responsibletravel.com. Deltagarna fick svara på frågan om delfinarier två gånger, och första gången sade 61 procent nej till att titta på de inspärrade djuren. Efter första frågan fick deltagarna i undersökningen läsa en text med fakta om hur djuren lever i fångenskap jämfört med när de är fria. 64 procent av de som var positivt inställda till marina parker bytte sedan åsikt.

-Alldeles för länge har reseindustrin kollektivt stoppat huvudet i sanden i den här frågan, säger Justin Francis, chef på reseföretaget.

"Oansvarig turism"

Tillsammans med organisationen World Cetacean Alliance lanserade reseföretaget en kampanj mot djurshowerna, tidigare i vår. Över 8 500 reseföretag, individer och andra företag har skrivit på. Enligt företaget börjar nu fler få upp ögonen för de etiska aspekterna av djurshowerna. En anledning kan vara att en film som "Blackfish", om en späckhuggare i fångenskap, påverkat opinionen.

-Tiden är inne för resebolag och reseorganisationer att inse fakta och sluta stödja den här typen av oansvarig turism, säger Justin Francis, enligt Daily Mail.

Sammanlagt deltog 2 050 personer i undersökningen.

Fakta/Delfiner

Delfiner hör till familjen tandvalar och det finns 34 arter som förekommer i världens alla hav. De indelas i tre underfamiljer: egentliga delfiner, kustdelfiner samt grindvalar och späckhuggare.