Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler språk krävs på webben

Norrtälje kommun ger bara information på svenska på hemsidan.

Annons

Språkföretaget Semantix har gjort en kartläggning i Sveriges kommuner. Den visar att Norrtälje är en av 49 kommuner i landet som inte har viktig samhällsinformation på andra språk än svenska på sin hemsida.

- Det är inte bra. Den som inte kan svenska kan inte delta i samhällsdebatten, säger Jussi Böök, ordförande i Finska föreningen i Norrtälje.

Kartläggningen visar också att 15 kommuner i Stockholms län använder sig av maskinell översättning vilket ibland kan leda till vissa felaktigheter.

Enligt undersökningen ligger Örebro kommuni topp med manuellt översatt information på åtta språk; engelska, arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, finska, persiska, somaliska, sydkurdiska och tyska.

Jussi Böök hoppas ändå att just de finskspråkiga invånarna ska få det bättre när kommunen blir ett finskt förvaltningsområde.