Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler sköterskor gör vården bättre

Alla ska kunna förvänta sig en trygg och bra hälso- och sjukvård. När befolkningen växer i Roslagen, Uppland och i Stockholms län behöver också vården byggas ut.

Det gör vi nu. Nästan 900 nya vårdplatser tillkommer fram till 2018. Sjukhus rustas upp och byggs ut. Norrtäljes sjukhus och det övriga vårdutbudet i Roslagen är viktiga delar i framtidens hälso- och sjukvård, för Norrtälje- och Roslagsborna och för sommargästerna.

Men framtidens vård handlar inte bara om bra och tillräckligt stora lokaler. Det är människorna som gör vården – de kompetenta sjuksköterskorna, läkarna, undersköterskorna och alla andra som gör att vården finns när vi behöver den, året om och dygnet runt.

Vården behöver fler läkare, undersköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och så vidare. Inte minst behöver vården fler sjuksköterskor – både grundutbildade och specialistutbildade.

Vårt landsting satsar självt sedan flera år på att vidareutbilda sjuksköterskor som vill skaffa sig en specialistutbildning, med studielön (cirka 15 000 kronor per månad). Omkring 300 specialistsjuksköterskor har utbildats genom denna modell inom bristspecialiteterna IVA, anestesi, operation och barn. Från att ha rört sig om 70 specialistsjuksköterskor årligen utökar vi inför 2014 satsningen till 100 platser till en kostnad av 22 miljoner kronor.

Men vi behöver också fler grundutbildade sjuksköterskor – och där behöver staten hjälpa till. Tillgången på sjuksköterskor i Sverige är lägst i Stockholms län (983 sjuksköterskor per 100 000 invånare, jämfört med 1 096 i riket, enligt Socialstyrelsen). Vårt län, med 22 procent av landets befolkning, har bara haft 15 procent av utbildningsplatserna.

Nu blir det ändring på det. Regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) har lyssnat på oss, och i statsbudgeten för 2014 görs en utbyggnad av sjuksköterskeutbildningen i Stockholmsregionen – och endast här. Det blir 240 nya platser, vilket innebär att den treåriga utbildningen fullt utbyggd kommer att ha 720 studenter, en satsning från regeringens sida på 100 miljoner kronor.

Om knappt fyra år kommer alltså 240 fler sjuksköterskor att kunna utexamineras från Karolinska institutet, Sophiahemmets, Röda Korsets och Ersta Sköndal högskolor. De kommer att behövas i sjukvården, på bland annat Norrtälje sjukhus, vårdcentralerna i kommunen och inom Tiohundras äldreomsorg. Några av dem kan i framtiden vidareutbilda sig och bli specialistsjuksköterskor, till exempel distriktssköterskor som spelar en viktig roll både på vårdcentralerna, med det hälsofrämjande arbetet och i hemsjukvården.

Landstinget och kommunerna måste svara upp mot regeringens satsning. Sjuksköterskorna behöver praktik under sin utbildning. Norrtälje sjukhus är populärt bland studenter, och har i dag gott samarbete med Gävle högskola. I framtiden ska vi kunna samarbeta även med högskolorna i Stockholm. Vi behöver ge dem goda villkor. Vården är en attraktiv arbetsplats, enligt landstingets medarbetarenkät, men vi kan bli ännu bättre.

Arbetsmiljön behöver utvecklas. De rekordstora investeringarna – de 42 miljarder som ska ge bland annat 900 fler vårdplatser – innebär också ett rejält lyft för arbetsmiljön. Att många framtida vårdplatser blir i enkelrum är bra inte bara för patientens säkerhet och integritet utan också för personalen som slipper trånga utrymmen och knepiga lyft. Och i väntan på att investeringarna ska få full effekt arbetar vi vidare för god arbetsmiljö.

Villkoren och lönerna måste bli bättre. Det måste gå att göra karriär även som sjuksköterska. Därför gör vi en lönesatsning för specialistsjuksköterskor.

De senaste åren har vårt landsting anställt hundratals sjuksköterskor per år – nettoökningen på två år är 450. Vi ser fram mot att kunna anställa ännu fler, och ge dem goda möjligheter att göra karriär – och bidra till att göra vården i Stockholms län och Norrtälje ännu bättre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel